Lumiesteiden usein kysytyt kysymykset
-
Milloin tarvitsen lumiesteen?
Lumiesteitä tulee käyttää katolla, kun sen jyrkkyys on 1:8 tai jyrkempi (8 m matkalla katto nousee 1 m tai enemmän). Rakennusvalvonta vaatii lumiesteet rakennukseen muuttotarkastukseen mennessä. Määräysten mukaan sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä talvella käytettävät leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Määräys koskee myös rakennusta ympäröivää katualuetta ja muuta yleistä aluetta. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita, esimerkiksi piiput, hormit, lapetikkaat, aurinkopaneelit yms.
-
Mitä eroa on 2-putkisella lumiesteellä ja lumiaidalla?
Perinteinen ja suosituin omakotitalon lumieste on niin sanotusti 2-putkinen lumieste. Se on lumiaitaan verrattuna ulkonäöllisesti sirompi ja huomaamattomampi sekä edullisempi. Lumiaita on massiivisempi, mutta estää paremmin lumen ja jään putoamisen. Lumiaitaa käytetään yleisimmin suurilla katoilla ja isommissa rakennuksissa, kuten esimerkiksi kerrostaloissa. Lumiesteisiin -ja aitoihin on saatavilla lisäesteet ohuiden jääluiskien putoamisen estämiseksi. Lisäesteet ovat saatavilla kaikille kattotyypeille.
-
Mitä tulee huomioida lumiesteiden sijoittelussa?
Lumiesteet asennetaan tarvittaessa kulkuväylien, lasten leikkipaikkojen ja parkkipaikkojen kohdalle tai rakennuksen sijaitessa rajalla, rajan välittömässä läheisyydessä (esim. omakotitalo/autotalli 0–2 m rajasta), kadun varrella jne., ja aina kun putoava lumi aiheuttaa vaaraa alla oleville ihmisille tai omaisuudelle. Jos lumen liukuminen on katemateriaalin ja kaltevuuden vuoksi mahdollista, asuinrakennuksissa ja niihin kuuluvissa talousrakennuksissa lumiesteet asennetaan kaikille lappeille koko matkalle. Lumiesteemme täyttävät RT-kortin 85-10708 asettamat vaatimukset.
-
Mitä tulee huomioida lumiesteiden mitoituksessa?
Lumiesteen mitoituksessa on huomioitava katemateriaali, katon kaltevuus, lappeen pituus, kattorakenteet ja lumiesteen kiinnitystiheys. Lumiesteen kiinniketiheydellä voidaan vaikuttaa lumikuorman kestävyyteen.
Suosittelemme asentamaan lumiesteen aina koko räystään mitalle, koska koko katon lumimassa tulee rasittamaan räystäällä olevaa estettä. Ovien kohdalle, tai vain osalle kattoa asennettavaan lumiesteen kiinnitykseen ja mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi asennettaessa kolmen metrin lumiestettä oven kohdalle, tulee kiinnikkeitä asentaa vähintään 4 kpl. Tällöin putkien tai profiilin pää tulee 100 mm etäisyydelle laitimmaisesta kiinnikkeestä.
-
Miten katemateriaali vaikuttaa lumiesteen kiinnitykseen?
Lumiesteen kattokiinnike valitaan aina kattomateriaalin mukaan.
- Saumakatolla lumiestekiinnikkeet puristetaan vastaraudan avulla yleensä joka toiseen pystysaumaan.
- Pelti- ja huopakatoilla lumiestekiinnikkeet kiinnitetään LVI-ruuveilla kattotuoleihin ja tiilikatolla apupuuhun. Läpimenoreiät tiivistetään lumiestekiinnikkeen pohjaan tulevilla EPDM-kumitiivistenapeilla.
Huopakatolla pinta- ja alushuovan väliin asennetulla huopakatonalusraudalla saadaan paras mahdollinen vedenpitävyys. Huopakaton lumiestetarve tulee arvioida aina tapauskohtaisesti, sillä usein lumiesteille ei ole tarvetta. Tilaa ilmainen kartoituskäynti katollesi, ja anna ammattilaisen arvioida lumiesteen tarpeellisuus.
-
Milloin lumieste asennetaan kahteen riviin?
Omakotitaloissa riittää pääsääntöisesti yksi lumiesterivi. Mikäli räystäältä harjalle mitta on 10 m, tarkista lumikuormataulukosta kiinniketiheys ja mahdollinen kahteen riviin asentaminen.
-
Millä katkaisen tarvittaessa lumiesteputken?
Lumiesteen katkaisuun käytetään rautasahaa tai sirkkeliä (pyörösaha). Älä käytä rälläkkää (kulmahiomakone) pinnoitteen palamisen ja ruostumisen vuoksi.
-
Voiko lumiestettä jatkaa käyttämällä lumiesteputkea, jossa ei ole supistusta?
Tarvittaessa lumiestettä voidaan jatkaa putkella, jossa ei ole supistusta. Tällöin lumiesteputki lukitaan poraamalla poraruuvi putken läpi lumiestekiinnikkeen viereen.
-
Mitä tulee huomioida lumiaidan sijoittelussa ja asennuksessa?
Lumieste asennetaan mahdollisimman lähelle räystästä. Lumiaita koostuu kolmen metrin lumiaita-ritilästä eli profiilista, joka kiinnitetään lumiestekiinnikkeen ja lumiaidan kiinnityslevyn avulla kattoon. Tiilikatolle asennettaessa käytetään omaa lumiaitakiinnikettä.
Lumiaita voidaan tarpeen vaatiessa asentaa myös lumiestekiinnikkeiden räystään puolelle (ei kuitenkaan tiilikatoilla kiinnikkeen mallista johtuen), jolloin se saadaan mahdollisimman lähelle räystästä.
-
Milloin lumiesteissä käytetään lisäprofiilia tai uraestettä?
Lumiesteen lisäprofiilia tai uraestettä käytetään, kun halutaan estää vähäisenkin lumen ja jään putoaminen lumiesteen alta. Lisäprofiilit ja uraesteet valmistetaan tapauskohtaisesti mittojen ja katemateriaalin mukaan. Uraestettä ei ole saatavilla lumiaitaan.
Uraestettä käytetään seuraavilla kattotyypeillä:
- Tiilikatto
- Tiilikuviopeltikatto
- Kantava profiilipeltikatto
Lisäprofiilia käytetään seuraavilla kattotyypeillä:
- Konesaumakatot
- Lukkosaumakatot
- Jyrkät huopakatot
-
Miten lisäprofiili asennetaan lumiesteeseen -tai aitaan?
2-putkisen lumiesteen lisäprofiili asennetaan lumiesteen päälle kannakkeiden väliin estämään jääluiskien putoaminen. Lisäprofiili kiinnitetään lumiesteputkiin kiinni.
Lumiaidan lisäprofiili kiinnitetään esteen alareunaan. Lisäprofiililla jatketaan lumiesteen ritilä ulottumaan lähelle katon pintaa, millä ehkäistään jääluiskien putoaminen.
-
Miten uraeste asennetaan lumiesteeseen?
Uraesteet asennetaan 2-putkiseen lumiesteeseen kattoprofiilin jokaisen uran kohdalle. Uraeste kiinnitetään 2-putkilumiesteen putkiin kiinni. Uraestettä tilattaessa tulee ilmoittaa kattotyyppi, jotta este saadaan varmasti yltämään lähelle katon pintaa. Asennusurakoissa uraesteen mitoituksen huolehtii Sadex. Uraestettä ei ole saatavilla lumiaitaan.