Noutomyymälämme ovat suljettuina 21.12.2024–1.1.2025. Verkkokauppatilaukset voit kuitenkin tehdä tavalliseen tapaan! Noutotilaukset saat noudettua 2.1. alkaen myymälöistämme.
Palveleva puhelin arkisin klo 7-16 Katso yhteystiedot
  • Tuote
  • Ohjeet
  • Usein kysyttyä
Kantikkaan kourun päätylappu Kantikkaan vesikourun mittakuva Näin kiinnität päätylapun eli tukkopään kantikkaaseen sadevesikouruun.

Kantikas päätylappu

Sadevesikourun päätylappu, toiselta nimeltään tukkopää, estää sadeveden valumisen vesikourun päädystä. Kotimainen päätylappu on yhteensopiva 125 mm kantikkaan rännimme kanssa.

Ennen kuin kiinnität rännin räystäälle, asenna päätylappu paikoilleen. Paina päätylappu paikoilleen ja purista päätylappu ränniin kiinni kolmesta kohdasta päätylappupihdeillä. Tiivistä asennusliimalla ja anna kuivua.

Suomessa valmistettu päätylappu on Pural-pinnoitettua terästä, joka on helppo pitää puhtaana, hylkii likaa ja kestää hyvin korroosiota. Löydät varmasti kouruihin sopivat päätylaput laajan vakiovärivalikoimamme ansiosta!

Kantikas päätylappu

1,49 €

Määrä
kpl

Päädyn puoli edestä katsottuna


Siirry kassalle

Haluatko tuotteet asennettuna?

Tilaa koko paketti asennettuna. Ammattilaisemme hoitavat asennuksen edullisesti.

Pyydä asennustarjous

Tuotetiedot

Tuotenumero SK203

Teräksestä valmistettu kantikas päätylappu.

  • Kotimainen ja laadukas teräs
  • Kattava vakiovärivalikoima
  • Pural-pinnoite

Lisätiedot

  • Väri: valkoinen, vaalea harmaa, harmaa, tumma harmaa, tumma ruskea, musta, punainen, tiilenpunainen
  • Tekninen takuu 50 vuotta
  • Pinnoitetakuu 20 vuotta

Toimitusaika

3-7 työpäivää

14 pv nouto Vantaalta

Aina ilmainen jopa 30 päivän palautusoikeus.

Noutopisteet

Tampere Vantaa

Sisältö

  • 1 kpl päätylappu

Mitat

  • Kourun leveys 125 mm
  • Kourun pohjan leveys 85 mm
  • Kourun takareunan korkeus 94 mm

Materiaali

  • 0,6 mm kuumasinkitty teräs
  • Pural-pinnoite

Molemmin puolin pinnoitettu kuumasinkitty teräs antaa erinomaisen korroosiosuojan.

Valmistaja

Piristeel Oy

Usein kysytyt kysymykset

  • Mitoita sadevesijärjestelmäsi oikein

    OIKEIN MITOITETTU SADEVESIJÄRJESTELMÄ EI AIHEUTA ONGELMIA

    Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ettei omakotitaloon sekä katokseen, saati sitten leikkimökkiin, kannata ostaa samankokoisia rännejä. Todellisuudessa kuitenkin moni hankkii ja on hankkinut tietämättään alimitoitetun sadevesijärjestelmän. Syynä voi olla houkutus säästää rakennus- tai remonttikustannuksissa tai se, että sadevesijärjestelmän asentaneella yrityksellä ei yksinkertaisesti ole tarjota kuin yksi kourukoko.

    Alimitoitettu, eli halkaisijaltaan liian pieni sadevesikouru aiheuttaa harmia ja hankaluuksia. Katolta syöksyvä vesi tulvii kourusta yli ja kastelee perustukset sekä talon asukkaat. Oikein mitoitetussa vesikourussa veden tulee ohjautua syöksytorven kautta viemäriin kovallakin sateella.

    SADEVESIJÄRJESTELMÄN MITOITUS OIKEIN

    Sadevesikourun koko tulee laskea ja mitoittaa aina kohteen mukaan, jotta ongelmilta vältytään. Kourun koon valintaan vaikuttaa katon materiaali ja pinta-ala sekä katteen jyrkkyys. Esimerkiksi huopakatolta vesi valuu rauhallisemmin ja tasaisemmin vesikouruun kuin peltikatolta. Tiilikate heittää taas helposti vettä otsalautaa kohden ja kostuttaa laudan helpommin.

    Sadevesikourun mallia valitessa ei kannata vertailla ainoastaan vesikourun tilavuutta vaan ratkaisevaa on sen muoto ja leveys. Kourun leveys tuo etua kovilla sateilla ja erityisesti peltikatoilla, sillä kovasti syöksyvän veden saa kaapattua varmemmin talteen. Kourun koko ei kuitenkaan ole ainoa sadevesijärjestelmän toimivuuteen vaikuttava asia. Erityisen tärkeää on se, että veden poistuminen kouruista on laskettu oikein ja otettu huomioon sekä kourun riittävässä kaadossa sekä syöksyjen mitoituksessa: Syöksytorvia on oltava riittävä määrä oikeissa paikoissa, jolloin syöksyt hoitavat vesimassan nopean poistumisen kourusta. Tällöin kourun leveydellä ja syvyydellä ei ole niin suurta merkitystä sadevesijärjestelmän toimivuuden kannalta. Lisätty sadevesikourun syvyys voi hieman auttaa niissä tapauksissa, jolloin ei esimerkiksi taloteknisistä syistä saada asennettua riittävä määrä syöksyjä kohteeseen ja kaivataan lisätilaa katolta syöksyvälle sadevedelle.

    Tutustu sadevesijärjestelmän mitoitusohjeeseen – oppaassa avaamme vaihe vaiheelta, kuinka sadevesijärjestelmä tulisi suunnitella.

  • Puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä?

    Sadevesijärjestelmissä on kaksi vaihtoehtoa: Puolipyöreä tai kantikas järjestelmä

    Puolipyöreä sadevesijärjestelmä koostuu puolipyöreästä kourusta ja pyöreistä syöksytorvista, kun taas kantikas koostuu tasapohjaisesta kourusta ja kulmikkaista syöksyistä. Kantikkaan kourun kanssa on mahdollista käyttää myös puolipyöreää syöksytorvea.

    On makuasia miellyttääkö silmää enemmän puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä. Puolipyöreä on kuitenkin toimivuutensa ansiosta huomattavasti suositumpi vaihtoehto. Toimittamistamme sadevesijärjestelmistä yli 90 % on nimenomaan puolipyöreitä järjestelmiä.

    Vesikourun pyöreä muoto on suuri etu, sillä kuperaa pohjaa myöten vesi liukuu huomattavasti paremmin kuin tasaista pohjaa pitkin. Puolipyöreä kouru siis ikään kuin puhdistuu itsestään ja on sen ansiosta kantikasta kourua huoltovapaampi. Kantikkaan kourun haittoina on sen pohjassa olevat nurkat, joihin roskat jäävät helposti kosteina muhimaan. Näin ollen kantikkaaseen kourun pohjaan muodostuu helposti epätasaisuuksia. Hyvää rakennustapaa edistävä puolueeton taho, Rakennustieto Oy ohjaa RT-kortistoineen rakentamista myös sadevesijärjestelmissä. RT-ohje suosittelee puolipyöreää vesikourua tai sisäkourua paremman korroosiokestävyyden takia.

    Molempien kourumallien puhdistus onnistuu maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistimilla tai katon kautta. Kantikkaan kourun huoltoväli on kuitenkin tiheämpi kuin puolipyöreän. Helppohoitoisuutensa lisäksi pyöreä malli toimii syöksytorvissa (alastuloissa ja syöksysarjoissa) paremmin. Pyöreä malli mahdollistaa väistöjen tekemisen ja kaivolle laskevien ulosheittojen kääntämisen kaikkiin suuntiin hyvännäköisenä. Kantikkaassa syöksyssä vesi voidaan suunnata hyvännäköisenä vain neljään suuntaan. Pyöreää syöksyä on saatavilla myös sileillä mutkilla.

  • Mistä tunnistaa laadukkaan sadevesijärjestelmän?

    Kestävä ja laadukas sadevesijärjestelmä vaatii oikean mitoituksen, markkinoiden parhaimman materiaalin, teräksen, sekä ammattitaitoisen asentajan. Mikään näistä ei yksistään riitä, vaan kaikki yhdessä muodostavat kestävän, toimivan ja kauniin järjestelmän tarjoten parasta suojaa talollesi.

  • Mistä sadevesijärjestelmä muodostuu?

    Sadevesijärjestelmä koostuu sadevesikouruista eli ränneistä sekä syöksytorvista, joita kutsutaan myös alastuloputkiksi. Oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä johtaa sade- ja sulamisvedet pois talon rakenteista ja kulkuväyliltä.

  • Miksi kannattaa valita teräksinen sadevesijärjestelmä?

    Teräksestä valmistettu sadevesijärjestelmä on varma valinta, koska se kestää parhaiten painon ja lämmönvaihtelun aiheuttamat rasitukset ilman repeämiä ja liitoskohtien pettämisiä. Paksu pinnoite ja jykevä rakenne tekevät teräksisestä sadevesijärjestelmästä lisäksi erittäin hiljaisen. Tippuvan veden ääni ei kantaudu taloon häiritsevästi. Lisäksi teräskourumme kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

    Kaikki nykyaikaiset pinnoitetut rännimateriaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmiselon ajan. Tärkeää onkin, että materiaali kestää myös muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Kouruihin ehkä nojataan tikkailla, ränniputkia kolautellaan ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä. Tällöin teräs tuo parhaat ominaisuutensa esille verrattuna esimerkiksi heikompaan alumiiniin.

    Lue lisää teräksen ominaisuuksista verrattuna alumiiniin tai muoviin >>

  • Miksi teräksinen sadevesijärjestelmä kestää niin hyvin huoltoa?

    Teräskourumme kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa, koska se on pinnoitettu Pural-pinnoitteella (polyuretaanipohjainen pinnoite) molemmin puolin yhtä vahvana. Pural-pinnoitteinen teräskouru kestää normaalihuollolla yli 30 vuotta ja on yhteensopiva käytettyjen kattomateriaalien ja muiden rakennuspeltituotteiden kanssa. Lika ja roskat irtoavat Pural-pinnoitteesta erittäin hyvin ja se kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

  • Miksi alumiiniränni on heikompi kuin teräksestä valmistettu?

    Alumiini ja muovi rännin kestävyys teräkseen nähden on heikko, koska molemmat, alumiini ja muovi, kestävät huonosti painon ja liikkeen aiheuttamaa rasitusta. Etenkin alumiini elää lämmönvaihtelussa paljon ja murtuu helposti, toisin kuin teräs.

    Muovi ja alumiinin ohut maalipinta imevät likaa ja aurinko polttaa lian tiukkaan kiinni, joten puhdistaminen on toivotonta. Alumiinisen järjestelmän heikkouksia on myös järjestelmän äänekkyys. Alumiinisessa syöksyssä tippuvan veden ääni kantautuu rakennuksen sisälle häiritsevästi.

    Nykyaikaiset pinnoitetut materiaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmiselon ajan. Tärkeää onkin, että materiaali kestää myös muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Kouruihin ehkä nojataan tikkailla, ränniputkia kolautellaan ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä. Tällöin teräs tuo parhaat ominaisuutensa esille.

    Lue lisää teräksen ja alumiinin eroista rännimateriaalina >>

  • Onko teräksestä valmistettu sadevesijärjestelmä äänekäs?

    Teräskouru on hiljainen, koska siinä on paksu pinnoite ja se on rakenteeltaan painavampi kuin esimerkiksi alumiinikouru, joka on tunnetusti materiaalina terästä äänekkäämpi. Sadeveden tiputusääntä voi tehokkaasti hiljentää erillisillä äänenvaimentimilla, joita Sadex suosittelee asennettavan aina erityisesti makuuhuoneiden kohdalla oleviin syöksytorviin. Sadex Silence -sadevesijärjestelmä on markkinoiden hiljaisin järjestelmä vedenpoistoon.

    Lue asiakaskokemus: Näin äänenvaimennetut rännit toivat mukavuutta asumiseen >>

  • Miten sadevesikourut kiinnitetään? Sisä- vai ulkopuolinen kannake?

    Sadevesikourut voidaan kiinnittää ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kourunkannakkeilla. Sadexin asennuspalvelu kiinnittää kourut aina ulkopuolisella kannakkeella, jolloin vesikouru jää yläpuolelta vapaaksi ja puhdistaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Ulkopuolinen kannake saadaan taivutettua kaikkiin eri otsalautojen kaltevuuksiin, jolloin vesikourun asento saadaan oikeaksi ja valuva vesi ohjautuu oikein.

  • Minkä värinen sadevesijärjestelmä?

    Sadevesijärjestelmien väri valitaan yleisesti rakennuksen julkisivun ja vesikaton värien mukaan. Vaakakourussa käytetään katon sävyä ja syöksysarjassa nurkkalaudan sävyä. Väreillä voidaan myös leikitellä ja korostaa talon julkisivua. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan vaakakouruihin tumman värin. Näin lika ei erotu kourusta ja puhdistustarve vähenee. Sadevesijärjestelmien vakiovärimme ovat:

    color-rr20.png

    RR20 valkoinen

    color-rr21.png

    RR21 vaaleaharmaa

    color-rr22.png

    RR22 harmaa

    color-rr23.png

    RR23 tummanharmaa

    color-rr32.png

    RR32 tummanruskea

    color-rr33.png

    RR33 musta

    color-rr29.png

    RR29 punainen

    color-rr750.png

    RR750 tiilenpunainen

    color-zn.png

    Zn sinkitty

  • Minkä pituisia räystäskourut ovat?

    Asennnuspalvelumme ajaa sadevesikourut asennuskohteessa määrämittaan rakennuksen räystäiden mukaan. Verkkokaupastamme tilatessa sadevesikourujen vakiomitta on 3 metriä. Noutomyymälöissämme pystymme ajamaan kourut haluttuihin mittoihin, kuljetusmahdollisuuksiesi mukaan. Huomaathan, että kourumallien saatavuus vaihtelee myymälöittäin.

  • Mitä pitää huomioida sadevesikourujen mitoituksessa?

    Kourun mittoja laskiessa huomioidaan räystään pituus, johon lisätään päädyn ylitykset (+ 20 mm), mahdolliset limiliitokset (+50-100 mm) ja ulkokulmapalat (+250 mm). Puolipyöreän kourun liitospantaa käytettäessä kourun päät tulevat ns. puskuun eli vastakkain, jolloin lisämittaa ei tarvita.

  • Miten vesikourut liitetään toisiinsa?

    Puolipyöreät kourut voidaan liittää toisiinsa liitospannalla tai limiliitoksella. Kantikkaat kourut liitetään aina limiliitoksella.

  • Miten katkaisen/lyhennän kourun?

    Sadevesikourun katkaisu onnistuu parhaiten peltisaksilla. Katkaisuun voidaan käyttää myös rautasahaa.

  • Millä jaolla räystäskourun kannakkeet kiinnitetään?

    Mikäli sinulla on ulkopuoliset kannakkeet, suosittelemme kiinnikkeiden väliksi 800-1000 mm. Sisäpuolisilla kannakkeilla välin on hyvä olla 600-800 mm.

  • Miten sadevesikourun kannakkeet kannattaa asentaa?

    Suosittelemme asentamaan kannakkeet suoraan kouruun jo maassa. Kouru nostetaan kannakkeineen räystäälle ottamalla kiinni kourun keskiosasta. Kannakkeet tukevat kourua. Kiinnitä kouru ensin keskeltä ja sitten kummastakin päästä. Merkkaa kaatolinjat värilangalla ennen asennusta.

  • Kuinka paljon kourussa tulee olla kaatoa?

    Riittävä kaato kouruille on n. 2-3 mm/m (1 m matkalla kouru laskee 2-3 mm syöksytorvea kohti). Merkitse kaatolinjat värilangalla. 

  • Miten teen kaadon, jos syöksysarja on kourun molemmissa päissä?

    Kiinnitä kouru ensin keskeltä ja laske päät noin 2 mm/metri alemmas kourun keskiosaan nähden.

  • Miten rännit kiinnitetään, jos ei ole räystäslautaa?

    Rännit kiinnitetään kattotuolien päihin 5 x 70 mm kokoisilla ruuveilla. Mikäli kiinnitys kattotuoleihin ei ole mahdollista kourut kiinnitetään kannakkeen lisälaitteella. Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme 040 040 7116.

  • Milloin tarvitsen kiilapalat?

    Kiilapalan avulla kouru saadaan asennettua suoraan, jos räystäslauta tai muu kiinnityspinta on vinossa. Kiilapala valitaan kattokaltevuuden mukaan.

  • Missä vaiheessa on hyvä tehdä reikä syöksysarjalle?

    Kouruja mitattaessa mittaa myös syöksyjen reikien paikat. Reiät kannattaa tehdä maassa ennen kourujen räystäälle asennusta. Tarkemmat ohjeet: puolipyöreän sadevesikourun asennusohje.

  • Minkä mittaiseen kouruun riittää yksi syöksysarja?

    Riittävään syöksyjen määrään vaikuttaa kaksi asiaa. Ensinnäkin on huomioitava katolta tulevat vesimäärät, joihin vaikuttavat katon pinta-ala ja jyrkkyys. Toiseksi kourun kaatomatka yhtä syöksyä kohden ei saisi ylittää 10 m. Kaatojen ollessa maltilliset (2-3 mm/m), ulkonäkö säilyy siistinä ja mahdolliset veden kaato-ongelmat ovat poissa. 

  • Voinko käyttää jatkotorvea useampaan syöksysarjaan?

    Kyllä, jatkotorvi voidaan katkaista halutun mittaiseksi ja käyttää useassa syöksysarjassa tarpeen mukaan.

  • Miten tehdään supistus syöksytorveen?

    Mikäli syöksyputki joudutaan katkaisemaan, voidaan supistus tehdä nokkapihdeillä taivuttamalla syöksyputkea kahdesta kohdasta sisäänpäin.

  • Kuinka monta syöksyn kiinnikettä tarvitaan?

    3 metrin syöksysarja kiinnitetään kahdella kiinnikkeellä. Syöksyjen kiinnikkeet asennetaan aina liitosten kohdalle. Mikäli syöksytorvea joudutaan jatkamaan, jokaista jatkoputkea kohden asennetaan yksi lisäkiinnike. Syöksyn kiinnikkeiden maksimiväli on 2,5 m. 

  • Mitä tehdä, jos syöksyn kiinnike ei yllä seinään saakka?

    Syöksyn kiinnike voidaan korottaa käyttämällä säädettävää syöksytorven takakiinnikettä.

  • Mitä eroa on kantikkaiden kourujen liukulähdöllä ja lähtökappaleella?

    Liukulähtö on pitkäikäisempi ja ulkonäöllisesti siistimpi kuin lähtökappale. Liukulähtö taivutetaan kourun ympärille ilman kiinnitysruuveja, jolloin syntyy pitkäikäinen liitos ilman vuotoriskiä. Lähtökappale asennetaan vastaavasti kourun pohjan alle peltiruuveilla, jolloin vuotoriski suurenee. Liukulähdössä vesi ja roskat kulkeutuvat paremmin kouruun tehdyn suuremman reiän ansiosta. Lähtökappaleessa kourun pohjaan tuleva reikä on pienempi vaikeuttaen veden ja roskien liikkumista.

  • Milloin käytetään kattovesisuppiloa?

    Kattovesisuppiloa käytetään, kun halutaan liittää syöksysarjat jalkaränneihin. Jalkarännit ovat perinteiseen konesaumakattoon rakennettuja vedenohjureita. Kattovesisuppiloita on tarjolla pyöreille 100 mm, 120 mm ja 150 mm syöksyille.

  • Miten sadevesijärjestelmiä huolletaan?

    Kourut tulisi puhdistaa säännöllisesti – keväällä ja syksyllä – lehdistä ja muista roskista. Puhdistus voidaan tehdä maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistimilla tai katon kautta. Tarkista aina keväisin lisäksi kourujen kiinnitykset ja saumat talven jäljiltä. Talvella syöksyn alaosa tulee pitää vapaana lumesta, jotta syöksyputki ei jäädy ja halkea. Lue lisää sadevesijärjestelmän huollosta.

  • Mitä teen, kun vesi lentää kourun yli kovalla sateella?

    Kouru on todennäköisesti asennettu liian alas tai vesikatteen räystäsylitys on liian suuri. Sadevesijärjestelmä voi olla myös kooltaan alimitoitettu. Lähetä meille kuva kourustasi sähköpostitse osoitteeseen toimisto[a]sadex.fi, niin autamme sinua tapauskohtaisesti.

  • Miten estää syöksyn alapäätä jäätymästä ja rikkoutumasta talvella?

    Pidä syöksyn alapää puhtaana lumesta ja jäästä. Syöksyn alapään eli ulosheittäjän tulee olla irti maasta vähintään 200 mm. Rännikaivoa käytettäessä ulosheittäjän tulee olla 30-50 mm rännikaivon reunan yläpuolella.

  • Rännit tulivat lumen mukana alas, miksi?

    Kouru on todennäkösesti asennettu liian ylös. Kouru tulisi asentaa aina 10 mm lumirajan alapuolelle, jolloin katolta valuva lumi ei pääse repimään kourua tai otsalautaa mukanaan. Suosittelemme lisäksi lumiesteen asentamista, mikäli sellaista ei vielä ole.

  • Miten estän syöksyjen lommoutumisen?

    Syöksytorvet voidaan varustaa niille suunnitelluilla panssariputkilla. Suosittelemme varustamaan kulkuteiden lähettyvillä olevat syöksytorvet potkunkestävällä panssariputkella 2 metrin korkeudelta.

  • Mitä tehdä, jos syöksyn alapää heittää vedet väärään paikkaan?

    Syöksyn alapään eli ulosheittäjän tulee olla irti maasta vähintään 200 mm. Rännikaivoa käytettäessä ulosheittäjän tulee olla 30-50 mm rännikaivon reunan yläpuolella. Lisäämällä jatkotorvea ja tarpeen mukaan mutkia, saat ohjattua veden oikeaan paikkaan.