Noutomyymälämme ovat suljettuina 21.12.2024–1.1.2025. Verkkokauppatilaukset voit kuitenkin tehdä tavalliseen tapaan! Noutotilaukset saat noudettua 2.1. alkaen myymälöistämme.
Palveleva puhelin arkisin klo 7-16 Katso yhteystiedot
  • Tuote
  • Ohjeet
  • Usein kysyttyä
Avattava vaunueste Avattava vaunueste avattuna Vaakakiskojärjestelmä

Avattava vaunueste

Avattava vaunueste estää vaakavaunun putoamisen turvakiskosta. Avattavan vaunuesteen avulla vaakavaunu voidaan siirtää seuraavaan vaakakiskoon esimerkiksi kattoluukun kohdalla.

Avattava vaunueste

34,38 €

Määrä
kpl
Siirry kassalle

Haluatko tuotteet asennettuna?

Tilaa koko paketti asennettuna. Ammattilaisemme hoitavat asennuksen edullisesti.

Pyydä asennustarjous

Tuotetiedot

Tuotenumero KV1917

Avattava vaunueste.

  • Suomalaista taattua laatua
  • Erinomainen korroosionsuoja

Lisätiedot

Tekninen takuu 40 vuotta.

Pinnoitetakuu 15 vuotta.

Toimitusaika

3-7 työpäivää

Aina ilmainen jopa 30 päivän palautusoikeus.

Noutopisteet

Tampere Vantaa

Sisältö

  • 1 kpl vaunueste

Materiaali

  • 2,5 mm kuumasinkitty teräs
  • Pinnoite pulveripolttomaali, RR33 musta

Kuumasinkitty teräs sekä pulveripolttomaalaus antavat erinomaisen korroosiosuojan.

Valmistaja

Piristeel Oy

Usein kysytyt kysymykset

  • Mitä tarkoittaa 1- ja 2 luokan mukainen asennus?

    Luokan 1 mukainen asennus tarkoittaa, että kattoturvatuotteet on asennettu valmistajan asennusohjeen mukaisesti ja täyttävät niille asetetun vaatimuksen toimia kiinteänä kulkutienä katon huollettaville kohteille. Luokan 2 mukainen asennus vaaditaan silloin, kun kattoturvatuotteiden tulee toimia turvaköyden kiinnityspisteenä.

    Luokan 2 mukainen asennus on pakollinen yli 2-kerroksisissa rakennuksissa tai jos rakennuksen korkeus ylittää 9 metriä. Luokan 2 mukaan tehtävä asennus on järeämpi kuin Luokan 1 mukaan asennettu.

  • Milloin tarvitsen lumiesteen?

    Lumiesteitä tulee käyttää katolla, kun sen jyrkkyys on 1:8 tai jyrkempi (8 m matkalla katto nousee 1 m tai enemmän). Rakennusvalvonta vaatii lumiesteet rakennukseen muuttotarkastukseen mennessä. Määräysten mukaan sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä talvella käytettävät leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Määräys koskee myös rakennusta ympäröivää katualuetta ja muuta yleistä aluetta. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita, esimerkiksi piiput, hormit, lapetikkaat, aurinkopaneelit yms.

  • Mitä eroa on 2-putkisella lumiesteellä ja lumiaidalla?

    Perinteinen ja suosituin omakotitalon lumieste on niin sanotusti 2-putkinen lumieste. Se on lumiaitaan verrattuna ulkonäöllisesti sirompi ja huomaamattomampi sekä edullisempi. Lumiaita on massiivisempi, mutta estää paremmin lumen ja jään putoamisen. Lumiaitaa käytetään yleisimmin suurilla katoilla ja isommissa rakennuksissa, kuten esimerkiksi kerrostaloissa. Lumiesteisiin -ja aitoihin on saatavilla lisäesteet ohuiden jääluiskien putoamisen estämiseksi. Lisäesteet ovat saatavilla kaikille kattotyypeille.

  • Mitä tulee huomioida lumiesteiden sijoittelussa?

    Lumiesteet asennetaan tarvittaessa kulkuväylien, lasten leikkipaikkojen ja parkkipaikkojen kohdalle tai rakennuksen sijaitessa rajalla, rajan välittömässä läheisyydessä (esim. omakotitalo/autotalli 0–2 m rajasta), kadun varrella jne., ja aina kun putoava lumi aiheuttaa vaaraa alla oleville ihmisille tai omaisuudelle. Jos lumen liukuminen on katemateriaalin ja kaltevuuden vuoksi mahdollista, asuinrakennuksissa ja niihin kuuluvissa talousrakennuksissa lumiesteet asennetaan kaikille lappeille koko matkalle. Lumiesteemme täyttävät RT-kortin 85-10708 asettamat vaatimukset.

  • Mitä tulee huomioida lumiesteiden mitoituksessa?

    Lumiesteen mitoituksessa on huomioitava katemateriaali, katon kaltevuus, lappeen pituus, kattorakenteet ja lumiesteen kiinnitystiheys. Lumiesteen kiinniketiheydellä voidaan vaikuttaa lumikuorman kestävyyteen.

    Suosittelemme asentamaan lumiesteen aina koko räystään mitalle, koska koko katon lumimassa tulee rasittamaan räystäällä olevaa estettä. Ovien kohdalle, tai vain osalle kattoa asennettavaan lumiesteen kiinnitykseen ja mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi asennettaessa kolmen metrin lumiestettä oven kohdalle, tulee kiinnikkeitä asentaa vähintään 4 kpl. Tällöin putkien tai profiilin pää tulee 100 mm etäisyydelle laitimmaisesta kiinnikkeestä.

  • Miten katemateriaali vaikuttaa lumiesteen kiinnitykseen?

    Lumiesteen kattokiinnike valitaan aina kattomateriaalin mukaan.

    • Saumakatolla lumiestekiinnikkeet puristetaan vastaraudan avulla yleensä joka toiseen pystysaumaan.
    • Pelti- ja huopakatoilla lumiestekiinnikkeet kiinnitetään LVI-ruuveilla kattotuoleihin ja tiilikatolla apupuuhun. Läpimenoreiät tiivistetään lumiestekiinnikkeen pohjaan tulevilla EPDM-kumitiivistenapeilla.

    Huopakatolla pinta- ja alushuovan väliin asennetulla huopakatonalusraudalla saadaan paras mahdollinen vedenpitävyys. Huopakaton lumiestetarve tulee arvioida aina tapauskohtaisesti, sillä usein lumiesteille ei ole tarvetta. Tilaa ilmainen kartoituskäynti katollesi, ja anna ammattilaisen arvioida lumiesteen tarpeellisuus.

  • Milloin lumieste asennetaan kahteen riviin?

    Omakotitaloissa riittää pääsääntöisesti yksi lumiesterivi. Mikäli räystäältä harjalle mitta on 10 m, tarkista lumikuormataulukosta kiinniketiheys ja mahdollinen kahteen riviin asentaminen.

  • Millä katkaisen tarvittaessa lumiesteputken?

    Lumiesteen katkaisuun käytetään rautasahaa tai sirkkeliä (pyörösaha). Älä käytä rälläkkää (kulmahiomakone) pinnoitteen palamisen ja ruostumisen vuoksi.

  • Voiko lumiestettä jatkaa käyttämällä lumiesteputkea, jossa ei ole supistusta?

    Tarvittaessa lumiestettä voidaan jatkaa putkella, jossa ei ole supistusta. Tällöin lumiesteputki lukitaan poraamalla poraruuvi putken läpi lumiestekiinnikkeen viereen.

  • Mitä tulee huomioida lumiaidan sijoittelussa ja asennuksessa?

    Lumieste asennetaan mahdollisimman lähelle räystästä. Lumiaita koostuu kolmen metrin lumiaita-ritilästä eli profiilista, joka kiinnitetään lumiestekiinnikkeen ja lumiaidan kiinnityslevyn avulla kattoon. Tiilikatolle asennettaessa käytetään omaa lumiaitakiinnikettä.

    Lumiaita voidaan tarpeen vaatiessa asentaa myös lumiestekiinnikkeiden räystään puolelle (ei kuitenkaan tiilikatoilla kiinnikkeen mallista johtuen), jolloin se saadaan mahdollisimman lähelle räystästä.

  • Milloin lumiesteissä käytetään lisäprofiilia tai uraestettä?

    Lumiesteen lisäprofiilia tai uraestettä käytetään, kun halutaan estää vähäisenkin lumen ja jään putoaminen lumiesteen alta. Lisäprofiilit ja uraesteet valmistetaan tapauskohtaisesti mittojen ja katemateriaalin mukaan. Uraestettä ei ole saatavilla lumiaitaan.

    Uraestettä käytetään seuraavilla kattotyypeillä:

    • Tiilikatto
    • Tiilikuviopeltikatto
    • Kantava profiilipeltikatto

    Lisäprofiilia käytetään seuraavilla kattotyypeillä:

    • Konesaumakatot
    • Lukkosaumakatot
    • Jyrkät huopakatot
  • Miten lisäprofiili asennetaan lumiesteeseen -tai aitaan?

    2-putkisen lumiesteen lisäprofiili asennetaan lumiesteen päälle kannakkeiden väliin estämään jääluiskien putoaminen. Lisäprofiili kiinnitetään lumiesteputkiin kiinni.

    Lumiaidan lisäprofiili kiinnitetään esteen alareunaan. Lisäprofiililla jatketaan lumiesteen ritilä ulottumaan lähelle katon pintaa, millä ehkäistään jääluiskien putoaminen.

  • Miten uraeste asennetaan lumiesteeseen?

    Uraesteet asennetaan 2-putkiseen lumiesteeseen kattoprofiilin jokaisen uran kohdalle. Uraeste kiinnitetään 2-putkilumiesteen putkiin kiinni. Uraestettä tilattaessa tulee ilmoittaa kattotyyppi, jotta este saadaan varmasti yltämään lähelle katon pintaa. Asennusurakoissa uraesteen mitoituksen huolehtii Sadex. Uraestettä ei ole saatavilla lumiaitaan.

  • Mitä tulee huomioida kattosillan suunnittelussa?

    Kattosiltoja suunniteltaessa tulee huomioida, että kulkeminen ja työskentely huollettavalle kohteelle on turvallista. Kattosillat tulevat yleensä joko lapetikkaiden tai askelmien jatkoksi tai rakennuksen päätyyn seinätikkaiden jatkoksi. Suosittelemme asentamaan kattosillat mahdollisuuksien mukaan selkeästi yhteen linjaan. Piipun ala- tai yläpuolelle asennettaessa kattosillan etäisyys piipusta on hyvä olla 200-300 mm, jotta liikkuminen on turvallista.

  • Mitkä ovat kattosillan asennusvaihtoehdot?

    Standardi SFS-EN 516 antaa kattosilloille kaksi asennusvaihtoehtoa: luokka 1 ja luokka 2. Henkilökohtaisia turvavarusteita saa käyttää ainoastaan luokan 2 mukaan asennetuissa kattosilloissa. Yli kaksikerroksisen talon, jonka katon jyrkkyys on 1:8 (8 m matkalla katto nousee 1 m) tai jyrkempi, kattosiltojen asennukseen saa käyttää vain luokan 2 mukaista asennusta (F2 Suomen Rakentamismääräyskokoelma). Yli kaksikerroksisen talon, jonka katon jyrkkyys on 1:1,5 (1,5 m matkalla katto nousee 1 m) tai tätä jyrkempi, kattosillat tulee varustaa turvakiskolla, tai vähintään 110 cm korkealla avokaiteella. Henkilökohtaisten turvavarusteiden asentaminen kattosiltoihin edellyttää apupuun kiinnityksen varmistamista. Asennusohjeemme ovat luokan 2 mukaisia.

  • Milloin kattosillassa käytetään köysikiinnikettä?

    Kattosillan joustovaimennettu köysikiinnike turvaköyden kiinnityspisteenä turvaa katolla tapahtuvan huoltotyön, esimerkiksi lumenpudotuksen, vesikourujen puhdistuksen ja katon maalauksen. Köysikiinneke on turvallinen vaihtoehto, kun varsinainen turvakiskon asennus ei ole tarkoituksenmukaista. Henkilökohtaisia turvavarusteita saa käyttää ainoastaan luokan 2 mukaan asennetuissa kattosilloissa. Köysikiinnike suositellaan asennettavaksi kattosillan kiinnikkeiden väliin, jolloin vaimennus on paras mahdollinen putoamisen sattuessa. Köysikiinnikettä ei saa asentaa kattosillan laitimmaisten kiinnikkeen kohdalle. Kattosillat voidaan varustaa vaakakiskolla, köysikiinnikkeillä tai vähintään 1100 mm korkealla avokaiteella. Lappeella tehtävissä huoltotöissä turvaköyden kiinnitykseen käytetään vaakakiskoa tai köysikiinnikettä.

  • Mihin lapetikasta tarvitaan?

    Lapetikkaita tarvitaan, jotta päästään turvallisesti esimerkiksi huoltamaan savupiippuja tai sähköisiä tuulettimia. Kulkutie huollettavalle kohteelle tulee olla mahdollisimman suora ja turvallinen. Määräysten mukaan rakennuksissa tulee olla kiinteät kulkuyhteydet kaikille huollettaville kohteille. Rakennusvalvonta vaatii kulkuyhteydet huollettaville kohteille muuttotarkastukseen mennessä.

  • Minkä mittainen lapetikkaan tulee olla?

    Lapetikkaan pituus määräytyy aina tapauskohtaisesti. Lapetikkasta mitoittaessa tulee kuitenkin huomioida, että kulku huollettaville kohteille on turvallista.

  • Miten lapetikas kiinnitetään?

    Lapetikkaat tulee kiinnittää aina vähintään ylä– ja alapäästä katon kantaviin rakenteisiin. Lumikuormarasituksen johdosta suosittelemme useamman kiinnikkeen kiinnittämistä kattorakenteisiin. Yli 8 m lapetikkaiden kiinnityksessä käytetään lisäkiinnikkeitä. Lapetikkaan jaloilla lapetikas tuetaan kattoa vasten. Tarkemmat ohjeet ks.lapetikkaiden asennusohje.

  • Mikä on lapetikkaan jalkojen etäisyys toisistaan?

    Lapetikkaan jalat asennetaan enintään 1400 mm välein.

  • Miten varmistan vesitiiviyden asentaessa lapetikasta huopakatolle?

    Huopakaton alusrauta on varma ja paras tapa pitää huopakatto vesitiiviinä. Huopakaton alusrauta asennetaan huopakaton tekovaiheessa alus- ja pintahuovan väliin. Alusrautaa käytettäessä lapetikas kiinnitetään saumakatoissa käytetyillä keskikiinnikkeillä alusrautaan. Tarkemmat ohjeet ks. huopakaton alusraudan asennusohje.

  • Mitä tehdä, jos lapetikkaan jalat eivät istu vesikaton kuvioon?

    Lapetikkaan jalat voidaan tarvittaessa asentaa myös toisinpäin.

  • Mitä tehdä, jos lapetikas keinuu saumakatolla?

    Tarkista lapetikkaan keskikiinnikkeiden kiinnitys. Mikäli lapetikas ei istu tukevasti saumakatolla, keskikiinnikkeet eivät ole tarpeeksi syvällä saumassa.

  • Asennetaanko lapetikkaan jatko-osa tikkaan ylä- vai alapäähän?

    Lapetikkaan jatko-osa asennetaan aina tikkaan yläpäähän.

  • Milloin lapetikkaassa käytetään harjakiinnikettä?

    Luokan 1 mukaisessa asennuksessa lapetikkaan yläpää voidaan kiinnittää harjakiinnikkeellä harjalevyn alta ruoteeseen tiilikuviopelti-, pelti- ja huopakatoilla. Luokan 2 mukaisessa asennuksessa lapetikas kiinnitetään lapetikkaan korokejaloilla ruoteeseen. Katso mitä tarkoittaa Luokan 1 ja Luokan 2 mukainen asennus.

  • Mitä eroa on lapetikkaalla ja tiilikaton askelmalla?

    Tiilikaton askelma on ulkonäöllisesti sirompi vaihtoehto perinteiselle lapetikkaalle. Askelmien avulla kulkeminen on helppoa loivilla tiilikatoilla.

  • Miten voin helppottaa lapetikkailla kulkemista?

    Lapetikkaaseen on saatavilla lapetikkaan askelmatasosarja, joka tekee loivilla katoilla kulkemista helpompaa ja vakaampaa. Askelmatasosarja asennetaan lapetikkaan jokaiseen puolaan.

  • Mitä tulee huomioida turvaköyden kiinnittämisessä lapetikkaaseen?

    Henkilökohtaisia turvavarusteita saa käyttää ainoastaan luokan 2 mukaan asennetuissa lapetikkaissa. Turvaköysi kiinnitetään lapetikkaan puolaan tai sivupaarteeseen turvaköyden valmistajan antamien ohjeiden mukaan.

  • Milloin lapetikas tulee varustaa turvakaiteella?

    Lapetikas tulee varustaa turvakaiteella tai turvakiskolla yli kaksikerroksisissa rakennuksissa, joissa katon kaltevuus on enemmän kuin 1:1,5 (1,5 m matkalla katto nousee 1 m) tai jyrkempi tai harjakorkeus yli 9 metriä.

  • Voiko turvaköyttä kiinnittää lapetikkaaseen?

    Turvaköysi voidaan kiinnittää lapetikkaaseen, mikäli lapetikas on asennetut luokan 2 mukaan. Turvaköysi kiinnitetään tikkaan sivupaarteeseen tai puolaan. Turvaköyttä ei saa kiinnittää korokejalkoihin. Lapetikkaan asennusohjeemme ovat kaikki luokan 2 mukaisia.

  • Milloin vaakakiskoa tarvitaan?

    Kattosilta tulee varustaa vaaka- eli turvakiskolla tai vähintään 1100 mm korkealla avokaiteella, jos talo on yli kaksikerroksinen ja katon jyrkkyys on 1:1,5 (1,5 m matkalla katto nousee 1 m) tai jyrkempi.

  • Miten vaakakisko kiinnitetään?

    Vaakakisko kiinnitetään kattosiltaan tuotepakettiin kuuluvilla kiinnitysruuveilla. Vaakakisko voidaan kiinnittää myös sellaisenaan kiinteästi esimerkiksi seinärakenteisiin, mikäli kisko saadaan kiinnitettyä standardissa määritettyjen lujuuksien ja valmistajan laatiman asennusohjeen mukaan. 

    Tiilikatto: Mikäli tiilikatolla kattosiltaan kiinnitetään vaakakisko tai köysikiinnike on kattosillan apupuun kiinnitys varmistettava lisäkiinnityksellä.

  • Mitkä ovat vaakakiskon painorajat?

    Vaakavaunuun saa kiinnittäytyä kerralla yksi käyttäjä, jonka massa varusteineen saa olla enintään 150 kg. Vaakakiskojärjestelmän staattisen kuorman kesto on 1223 kg ja dynaamisen, putoavan kappaleen kuorman kesto on 100/300 kg. 

  • Miten turvaköysi kiinnitetään vaakakiskoon?

    Turvaköyden kiinnityspisteitä ovat vaakakiskossa eli turvakiskossa mukana kulkeva vaakavaunu ja kattosillan reunaan asennettava köysikiinnike. Vaakavaunussa ja köysikiinnikkeessä on joustovaimennus mahdollisesta putoamisesta aiheutuvan äkkipysäyksen pehmentämiseksi. Turvaköytenä voidaan käyttää ainoastaan EN 359 tyyppihyväksyttyjä turvaköysiä.

  • Milloin vaaditaan kattosillan turvakaide?

    Turvakaidetta käytetään vaihtoehtona vaakakiskolle yli kaksikerroksisissa rakennuksissa, joiden kattokaltevuus on 1:1,5 (1,5 m matkalla katto nousee 1 m) tai jyrkempi tai harjakorkeus on yli 9 metriä. Mikäli tätä loivemmalla katolla on ilmeinen, normaalia suurempi putoamisriski, voidaan riskialttiilla osalla edellyttää turvakaiteen rakentaminen. Henkilökohtaisia turvavarusteita saa käyttää ainoastaan luokan 2 mukaan asennetuissa kattosilloiss

  • Mitä tulee huomioida turvakaidetta asentaessa?

    Turvakaide voidaan asentaa kattosiltaan räystään puoleiselle sivulle tai kattosillan kummallekin sivulle. Turvakaide suositellaan asennettavaksi katon reunan lähellä kulkeviin lapetikkaisiin katon jyrkkyydestä riippumatta. Kattosillan tai lapetikkaan pääty on turvattavissa turvakaiteen päätystopparilla.