Kannattaako rännit, lumiesteet ja muut kattoturvatuotteet asentaa itse?
Kattoturvatuotteiden ja rännien asennus on erottamaton osa sekä uudisrakentamista, mutta myös vanhan talon katon toimivuutta, kun esimerkiksi uusit sadevesijärjestelmän tai remontoit kattoa.
Seuraavaksi käymme läpi, mitä sinun tulee huomioida kattotuotteiden itse asentamisessa, milloin työ voi olla parasta antaa ammattilaisten hoidettavaksi, ja mitä etuja ammattilaisen asennustyö tarjoaa.
Mitä lumiesteiden asennus vaatii?
Lumiesteet ovat tärkeitä Suomen leveyksillä, sillä kiinteistön omistajana olet vastuussa siitä, että suojaat talon sisäänkäynnit, ohikulkuväylät sekä pihan oleskelualueet katolta putoavalta lumelta.
Lumiesteet täytyy aina suunnitella, mitoittaa ja sijoittaa talon erityispiirteiden mukaan, joten yhtä patenttiratkaisua ei ole.
Lumiesteiden asennuksessa täytyy huomioida mm:
- Lumiesteiden asennusta koskevat määräykset.
- RT-kortin (RT 85-11132) mukainen lumikuormataulukko määrittää lumiesteiden oikean mitoituksen, joka huomioi katon jyrkkyyden ja lappeen mitan.
- Kattokiinnikkeet tulee valita katemateriaalin mukaan; sauma-, pelti- ja huopakatoille on erilaiset vaatimukset.
- Katon kaltevuus ja jyrkkyysaste: lumiesteet tulee asentaa, kun katon jyrkkyys on vähintään 1:8 (8 m matkalla katto nousee 1 m tai enemmän).
- Lumiesteille sopiva sijoittelu ja kiinnitystiheys; oikea asennusväli tuo suojan katon lähellä kulkijoille.
- Ruuvit ja muut kiinnitystuotteet sekä niiden oikeat kiristysasteet.
- Lisäksi lumiesteiden asennuksessa on monta kohteesta riippuvaa detaljia, kuten kattoon sopivien värien valinta ja mahdollisten tiivistyksien asentaminen.
Lue lisää lumiesteiden asennuksesta asennusohjeesta.
Lumiesteiden huolellinen suunnittelu on kaiken a ja o. Lumiesteiden asennuksen suurin virhe on tyypillisesti se, että lumiesteet mitoitetaan alakanttiin, jolloin ne tippuvat yhtä aikaa alas lumikuorman kanssa ja repivät samalla kattoa.
Suosittelemme, että pyydät lumiesteiden asennukseen asiantuntijan apua, koska kyseessä on hyvin yksityiskohtainen ja asumisen turvallisuuteen vaikuttava kokonaisuus.
Lue myös: Harkinnassa aurinkopaneelit? Lumiesteet tulee muistaa huomioida sijoittelussaMitä rännien asentaminen vaatii?
Sadevesijärjestelmän rännien tehtävä on ohjata katolta tuleva vesi hallitusti alas. Onko myös asennus yhtä suoraviivaista? Ei aivan, sillä asennuksessa erityisesti mitoitus on tärkeää.
Rännien asentamisessa kannattaa huomioida mm.:
- Mitoitus, mitoitus ja mitoitus. Alimitoitetut rännit kastelevat talot perustukset ja pihalla kulkijat nopeasti.
- Katon pinta-ala ja katteen jyrkkyys vaikuttavat mitoitukseen.
- Sadevesikourun muoto ja leveys vaikuttavat sadeveden ohjautuvuuteen.
- Veden poistuminen kouruista täytyy laskea oikein, ja syöksytorvet täytyy mitoittaa ja sijoittaa sen perusteella oikeisiin paikkoihin.
- Kattomateriaalit: esim. peltikatolla vesi valuu voimakkaammin kouruun kuin huopakatolla, tiilikate puolestaan roiskuttaa helposti otsalautaa.
- Oikea asennuskorkeus, tiivistykset, kiinnikkeet ja oikeat asennustuotteet.
Jos haluat asentaa rännit itse, kannattaa istua hetkeksi alas ja perehtyä tuotteisiin, laskelmiin ja katon rakenteisiin. Suurimpia kompastuskohtia rännien tee-se-itse-asentamisessa ovat mitoituksen ohella rännien kokoaminen monesta liitoksesta, jolloin liitoskohtiin muodostuu vuotoriskejä. Myöskään kaikki urakoitsijat eivät automaattisesti tee saumattomia kouruja, joten sinun kannattaa aina varmistaa, että asentaja asentaa sinulle vuotamattomat kourut.
Me Sadexilla pyrimme tekemään rännit yksimittaisena aina, kun se on suinkin mahdollista. Mikäli kohteeseen ei ole mahdollista asentaa yksimittaista kourua, pidämme huolen, että saumat pitävät - tämän takaa myös 5 vuoden asennustakuumme.
Lue myös: Miten valita sopivat rännit ja sadevesikourut?
Entä hätäpoistumistikkaiden ja kattoturvatuotteiden asennus?
Kattoturvatuotteiden huolellista asentamista ei voi tarpeeksi korostaa, sillä nämä tuotteet suojaavat katolla ja sen lähellä kulkevia ihmisiä. Hätäpoistumistikkaita pitkin kuljetaan ulos hätätilanteessa, kattotikkaat turvaavat katon huoltotöitä tekevää ja turvakaiteet varmistavat katolla työskentelyn turvallisuutta.
Tilaa ilmainen kartoitus ja asennustarjous
“Kiinteistön omistajana olet aina vastuussa kattoturvasi toteutuksesta. Vakuutukset eivät korvaa väärin asennetuista tuotteista koituvia vahinkoja.
Kattoturvatuotteiden asennuksessa on tärkeää noudattaa virallisia ohjeita ja määräyksiä. Huomioi mm.
- Kattoturvatuotteiden viralliset määräykset ja niiden tulkinnat.
- Oikeiden tuotteiden valinta, sijoittelu ja asennustarvikkeet.
- Toiminnallisuus; etenkin hätäpoistumistikkaat tulee asentaa siten, että niille voi astua helposti ikkunasta.
- Katon materiaali, pinta-ala ja jyrkkyys.
- Oikea ja luja kiinnitystapa: noudata tarkasti valmistajan ohjeita.
Mitä hyötyä ja riskejä itse tehdyssä asennuksessa on?
Suurin syy kattoturvatuotteiden ja rännien itse asentamiseen on usein se, että voit säästää kustannuksissa. Tietenkään unohtamatta itse tekemisen iloa! Jos perehdyt tuotteisiin ja asennukseen, voit olla tehokas etenkin pienissä kohteissa.
Asennuksen kustannukset riippuvat aina kohteista ja tuotteista. Tyypillisesti omakotitaloissa asennuksen osuus on noin 500 - 800 euroa. Toisaalta kannattaa muistaa, että remonttikohteissa et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen, jos asennat tuotteet katolle itse. Tämä vähentää kattoturvatuotteiden itse asennuksen rahallisia hyötyjä.
“Mitä enemmän tuotteeseen liittyy määräyksiä ja ihmisten turvallisuuteen vaikuttavia asioita, sitä suuremmalla syyllä kannattaa pyytää neuvoja ammattilaiselta.
Suurin riski puolestaan itse asennuksessa on se, että asennuksessa tapahtuu huolimattomuusvirheitä, jotka ovat turvallisuusriski. Jokainen katolle asennettava tuote täytyy tuntea läpikotaisin ennen asentamista.
Kaikissa kattoturvatuotteissa turvallinen asennus on a ja o, sillä väärin mitoitetut tai löyhästi kiinnitetyt tuotteet eivät takaa turvallisuutta. Et varmasti halua, että lumiesteet pettävät lumen painon alla, rännit vuotavat tai hätätikkaiden viimeinen askelma pettää?
Mitä etua ammattilaisen tekemästä asennuksesta on?
Ammattilaisen tekemä asennus on sinulle huoleton ratkaisu, sillä saat varmasti katollesi sopivat, oikein mitoitetut ja määräysten mukaiset tuotteet. Lisäksi säästät arvokasta aikaasi.
Ammattilainen ottaa vastuun asennuksen kokonaisuudesta ja vastaa myös silloin, jos asennuksessa huomataan korjattavaa.
- Saat takuun asennukselle, ja asentaja ottaa kokonaisvastuun työstä – Sadex antaa viiden vuoden asennustakuun.
- Olet oikeutettu kotitalousvähennykseen – itse asennetuille tuotteille ei myönnetä tätä huojennusta.
- Ammattilainen tuntee asennusmääräykset ja tulkitsee niitä oikein.
- Asentajillamme on valmistajan valtuutus asentaa ja tarkastaa kattoturvatuotteet, sekä he ovat koulutettuja asentamaan sadevesijärjestelmät laadukkaasti.
- Saat varmasti katteelle ja kiinteistöllesi sopivat tuotteet oikeassa koossa ja värissä.
- Työturvallisuudesta on huolehdittu, eikä sinun tarvitse itse nousta korkealle asentamaan.
Avaimet käteen -asennuksessa myös purkutyöt ja jätteen poisviennit tehdään puolestasi.
Tilaa ilmainen kartoitus ja asennustarjous
Sadex asentaa ja ohjeistaa tee-se-itse-tekijöitä
Parhainkaan kattoturvatuote tai sadevesijärjestelmä ei pääse oikeuksiinsa, jos sen asennus ei ole huolella tehty. Tämän vuoksi me ohjeistamme asiakkaitamme aina kattotuotteiden oikeaan ja turvalliseen asennukseen.
Saat meiltä asennuksen avaimet käteen -projektina tai tarkat asennusohjeet ja neuvot oikeiden tuotteiden hankintaan, jos haluat asentaa kattotuotteet itse ja hankkia ne verkkokaupastamme.
Lue seuraavaksi: Onko kattosi varmasti turvallinen huoltotöille?