Katon lumikuorma – välty kiinteistön vaurioilta
Luminen talvi tuo omat haasteensa kiinteistön huoltamiseen ja suojaamiseen.
Painava lumi rasittaa kattoa sekä siinä kiinni olevia kattoturvatuotteita, ja kevään lämmetessä sulava lumi voi pahimmillaan jäädyttää vesikourut pilalle tai sadevesikaivon umpeen. Keräsimme tähän täsmäohjeet, joiden avulla voit varmistaa, ettei lumi aiheuta vahinkoja kiinteistöllesi.
Huolehdi lumen pudotuksesta ajoissa ja välty vahingoilta
Runsasluminen talvi on kaunista katseltavaa, mutta voi aiheuttaa päänvaivaa kiinteistön omistajalle erilaisten vahinkojen muodossa. Kiinteistön omistajan vastuuseen kuuluu huolehtia, että katolle kertyvä lumimassa ei pääse aiheuttamaan vahinkoja tai vaaratilanteita.
Lumi asettuu tuulen vaikutuksesta epätasaisesti katon eri osiin, mikä johtaa lumimäärän vaihteluun katon eri alueilla. Tämä lisää kattojen alttiutta lumikuorman aiheuttamille vaurioille. Lumi voi kerääntyä pääpainoltaan erityisesti alakattoihin sekä yhtymä- ja jiirikohtiin lisäten vaurioriskiä. Tarkkaile erityisesti näitä alueita ja poista lumet ajoissa välttääksesi ongelmia.
Tässä kolme tärkeintä muistisääntöä lumivahinkojen estämiseksi:
1. Pudota lumet ajoissa
Runsaslumisina talvina lunta pakkautuu katoille suuriakin määriä. Pidä huolta, että lumimassa ei pääse kasvamaan liian suureksi. Määräystenkään mukaisesti asennettu lumieste ei pidä metrin paksuista lumikerrosta katolla turvallisesti. Sadex asentaa lumiesteet aina noudattaen RT-kortin lumikuormataulukkoa. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kun lumen kilomäärä ylittää 160 kg /m2, olisi lumet hyvä pudottaa.
Huomattavaa on, että kevään vesisateet tekevät lumimassasta painavamman, sillä ne lisäävät lumen vesipitoisuutta. Helpointa on poistaa lumi, joka ei vielä ole pakkaantunut sulaessaan tiiviiksi lumimassaksi. Turvallisinta on pyytää ammattilainen hoitamaan lumen pudotus. Riippumatta siitä, kuka lumen pudotuksen hoitaa, tulee kiinteistön omistajan varmistaa katolla liikkumisen turvallisuus.
2. Suojaa seinätikkaat ja lapetikkaat putoavalta lumelta
Seinä- ja lapetikkaat ovat tarkoitettu turvaamaan katolle nousua. Näin ollen niiden kiinnitystä ei ole suunniteltu toimimaan lumiesteinä. Suosittelemme aina asentamaan lumiesteet suojaamaan seinätikkaita sekä lapetikkaita, jotta ne eivät väänny paksun lumimassan vyöryessä alas katolta.
3. Lumiesteet suojaavat myös rännejä
Sadevesijärjestelmän päätarkoitus on ohjata vesi katolta oikeaoppisesti sadevesikaivoon. Räystäälle tulevat kourut pyritään aina asentamaan hieman katteen linjan alapuolelle, jotta lumi ei talvella osuisi kouruihin. Tämän alemmaksi niitä ei kuitenkaan voida asentaa, jotta taataan veden oikea ohjautuminen katolta vesikouruihin. Suurin vahinkojen aiheuttaja talvella on raskas, räystäältä hitaasti roikkuva lumimassa, joka valuu kourun yli ja usein vie sen mennessään. Tältä voidaan välttyä asentamalla lumiesteet jokaiselle lappeelle. Suosittelemme aina asentamaan lumiesteet rakennukseen koko lappeen mitalle, jolloin lumen paino jakautuu tasaisemmin eikä kohtuutonta rasitetta kohdistu esimerkiksi vain kulkutien päälle asennettuun pätkälumiesteeseen.
HUOMIOITAVAA! Lumenpudotus on vaarallista työtä, ja vuosittain sen parissa sattuukin useita turhia tapaturmia. On tärkeää, että huolehditaan sekä katolle nousevan että kiinteistön lähellä liikkuvien turvallisuudesta. Varmista, että ainakin seuraavat asiat ovat kunnossa:
- Katolle nousua varten tarvittavat seinä- ja lapetikkaat ovat asianmukaisessa kunnossa.
- Katolla käytetään turvavaljaita.
- Turvavaljaat kiinnitetään niille tarkoitettuun henkilökiinnityspisteeseen, kuten kattosillan vaakakiskoon.
- Lumenpudotusalue eristetään ja valvotaan, ettei kukaan jää lumimassan alle.
Lue miten varmistaa pihasi turvallisuus lumiesteilläLumiesteet irronneet? Varmista lumiesteiden kestävyys jatkossa
Ehkäise rännien syöksytorvien jäätyminen
Runsasluminen kevättalvi tuo haasteita myös sadevesijärjestelmän kannalta. Lämpötilat ovat usein pakkasen puolella, mutta matalalta paistava kevätaurinko lämmittää kiinteistön katoilla olevia lumimassoja. Tällöin lumi sulaa tiputtavana vetenä syöksyputkia myöten alas talon varjoiseen alaosaan. Mikäli syöksyputki on tukossa, pääsee kevätauringon sulattama vesi kertymään putkeen ja yöllä jäätyessään pahimmillaan rikkomaan putken. Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia sadevesijärjestelmän säännöllisestä puhdistuksesta, jotta tukkeutumista ja jäätymistä ei pääsisi tapahtumaan.
Ehkäise syöksytorvien jäätyminen seuraavilla vinkeillä:
Puhdista sadevesikourut säännöllisesti
Sadevesikourujen huolto-ohjeiden mukaan kourut ja syöksyputket tulisi säännöllisesti puhdistaa roskista, lumesta ja jäästä. Kun putki on puhdas, on kevättalven sulamisvedellä suora pääsy maahan tai sadevesikaivoon ja tällä vältytään putken tukkeutumiselta. Lue vinkit rännien puhdistukseen.
Pidä vedenpoistoputkien alaosa vapaana lumesta ja jäästä
Sadevesiputkien roskattomuuden lisäksi on tärkeää myös varmistaa, että yksikään syöksytorven pää ei olisi piilossa hangen alla. Mikäli putkien alapää jää kinosten alle, alkaa sulamisvesi kertyä syöksyputken sisälle aiheuttaen korkean jäätymis- ja puhkeamisriskin.
Rännin sulatus
Mikäli syöksytorvien alaosa on jään peitossa, voit koettaa sulattaa jään lämpimällä vedellä ulkopuolelta. Älä missään tapauksessa yritä hajottaa jäätä hakkaamalla syöksytorvea! Pahimmassa tapauksessa aiheutat vakavia vaurioita sadevesijärjestelmällesi. Jos syöksytorvi on jäätynyt kokonaan umpeen, se kertoo usein siitä, että katto päästää hukkalämpöä läpi. Tämä johtaa lumen sulamiseen katolta pakkaskelillä, ja jäätymisen ränniin tullessa. Umpeen jäätynyt ränni saattaa valuttaa veden kourun yli rakennuksen seinustalle ja saada aikaan vesivahingon.
Paras tapa välttyä umpeen jäätyneiltä ränneiltä on varmistaa katon tiiviys lämmön suhteen, huolehtia puhdistuksesta ja oikeasta vedenkulusta ennakkoon. Yksi ratkaisu on käyttää rännin sulatuskaapelia, joka tulee tarpeeseen erityisesti silloin, jos kevätaurinko lämmittää vain toista lapetta talosta. Tällöin toinen puoli talosta jää pakkasen puolelle, ja ongelma syntyy, kun aurinko valuttaa katon laelta sulamisvettä varjon puolen lappeelle aiheuttaen rännien jäätymisen. Rännin sulatuskaapeli kannattaa asennuttaa aina ammattilaisella. Rännin sulanapito on tärkeä osa sadevesijärjestelmän toiminnan varmistamista.
Sadevesikaivo jäässä – mitä tehdä?
Sadevesikaivon tai rännikaivon jäätyminen on yleinen ongelma erityisesti kylminä talvikuukausina. Jäätynyt rännikaivo voi kerryttää vettä ja tulvia, mistä voi seurata vahinkoa rakennuksen perustuksiin ja aiheutua kosteusvaurioita.
Vinkkejä sadevesikaivon jäätymisen estämiseksi
- Puhdista ja tarkista sadevesikaivot säännöllisesti.
- Varmista, ettei sadevesikaivo ole piilossa hangen alla.
- Sadevesijärjestelmän sulatuskapeeli on kätevä keino välttää rännikaivon jäätyminen.
Jäätyneen sadevesikaivon sulatus
Jäässä oleva rännikaivo on hyvä sulattaa mahdollisimman pian. Silloin kun kaivo pääsee jäätymään, on se yleensä umpijäässä. Sadevesikaivon sulanapito on tärkeä osa sadevesijärjestelmän toiminnan varmistamista ja kosteusvaurioiden ehkäisyä.
- Kuuma vesi: Tehokkain keino sadevesikaivon sulatukseen on kaataa kaivoon lämmintä vettä varovasti.
- Höyrytys: Kuuma ilma on myös tehokas tapa sulattaa rännikaivo.
- Vältä voimakeinoja: Älä pyri hajottamaan jäätä hakkaamalla kaivoa, sillä tämä voi vaurioittaa sadevesijärjestelmääsi.
Lue myös: Tarkasta kattoturva ja rännit eri vuodenaikoina näin
Ammattilaisen apu: milloin kutsua asiantuntija?
Jos rännikaivon jäätyminen on vakavaa tai ongelma toistuu usein, on parasta kutsua ammattilainen arvioimaan ja ratkaisemaan tilanne. Sadevesijärjestelmien asiantuntija selvittää ongelman juurisyyn ja tarjoaa pitkäaikaisen ratkaisun varmistaen, että sadevesijärjestelmä toimii moitteettomasti myös talven kylmimpinä kuukausina.
Mietityttääkö kattosi lumikestävyys? Kysy apua ammattilaiselta!
Oletko epävarma kestääkö kattosi talven lumikuormat ja raskaan plussakelin lumen? Lumiesteiden tarkastamista et tule katumaan. Kun haluat suojata kattosi lähellä kulkevat ihmiset ja pihalla seisovat autot lumivaurioilta, ota yhteyttä kattoturvan ammattilaiseen.
Me Sadexilla kartoitamme kattosi lumiesteet kerralla kuntoon. Tarkastamme myös sadevesijärjestelmäsi toimivuuden.