Kotimaisten rakennusten kattoturvassa huomattavia puutteita – varmista kattotyöntekijän turvallisuus
Nuohousalan Keskusliitto ry:n tutkimuksen tärkeimmät huomiot
Nuohousalan Keskusliitto toteutti vuonna 2024 kattoturvalaiteselvityksen 246 kotimaisen kiinteistön osalta. Valtaosa tutkimuksen rakennuksista oli omakotitaloja.
Kaikista kiinteistöistä vain 45 %:ssa asiat olivat kattoturvalaitteiden osalta kohdallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yli puolessa tutkimuksen kiinteistöistä löytyi kattoturvan osalta huomautettavaa. Puutteelliset kattoturvalaitteet luovat turhia riskejä ja voivat aiheuttaa selkeitä vaaratilanteita kattotyöntekijälle.
Lue alta Nuohousalan Keskusliiton tutkimustuloksista ja huomioistamme tarkemmin.
Turvaköyden kiinnityspisteet puuttuvat
Turvaköyden kiinnityspisteet ovat yleisesti asuntojen kohdalla harvassa. Vaikka kiinnityspistettä ei vaadita matalissa rakennuksissa, oli tutkimuksen luku kuitenkin hurja: 99 % kiinteistöistä ei sisältänyt lainkaan turvaköyden kiinnityspistettä. Turvaköysi- tai vaijeri on ainoa turvakeino, mikä estää katolta putoamisen!
Nuohoojalla ja kattotyöntekijällä on täysi oikeus kieltäytyä nousemasta katolle, jos rakennuksen kattoturvallisuus ei ole kunnossa. Vuosittain yksi kymmenestä nuohoojasta loukkaantuu työssään, ja kenenkään ei tulisi joutua ottamaan turhia riskejä työtään tekemällä.
Lue, miten toimia kun nuohooja kieltäytyy nousemasta katolle
Selkeitä puutteita katon kulkuteissä
Tutkimuksen mukaan kiinnitetyt kattotikkaat ja kattosillat puuttuivat kokonaisuudessaan joka toisesta kiinteistöstä. Näiden sijaan katon kulkutienä toimivat esimerkiksi seinään nojaavat tikkaat.
Puutteet katon kulkuteissä:
- 33 % kiinteistöistä puuttuivat talotikkaat
- 29 % kiinteistöistä puuttuivat kattotikkaat
- 26 % kiinteistöistä puuttuivat kattosillat
Kattoturvalaitteiden osalta esiintyi myös useita ongelmakohtia laitteiden vaurioitumisen ja asennusvirheiden osalta. Lisäksi kiinteistöistä löytyi useita tikkaita, joissa tikkaan kiinnityspisteiden määrä oli virheellinen.
Tutkimuksen kiinteistöistä 23 %:ssa löytyi yli 40 vuotta vanhat kattoturvalaitteet, ja juuri näissä kiinteistöissä esiintyi myös selkeästi eniten puutteita laitteiden kunnossa.
Tikkaat aiheuttavat vaaratilanteita
Tikkaiden tehtävä on varmistaa vakaa ja turvallinen kulku katolle ja katolta alas. Tikkaiden asennusohjeen mukainen asennus on tärkeää varmistaa itse asentaessa, ja tikkaiden kunto tulisi tarkistaa kaikissa tilanteissa säännöllisesti.
Puutteet rakennusten tikkaissa:
- 21 % kiinteistöissä löytyi hitsatut tikkaat
- 5 % kiinteistöissä löytyi puutikkaat
- 19 % kiinteistöissä löytyi erilliset seinään nojaavat tikkaat
Hitsatut tai puiset tikkaat ovat selkeä turvallisuusriski, sillä näiden kuntoa voi olla hyvin hankala selvittää etukäteen. Erilliset siirrettävät tikkaat sisältävät aina kaatumisen riskin.
Lue, miksi puiset kattotikkaat eivät täytä enää turvallisuusvaatimuksia.
Lue seuraavaksi: Mistä tietää, milloin vanhat tikkaat tulee uusia? Lue seuraavaksi: Siirrettävät lapetikkaat, puiset kattosillat ja muut huonot ideat kattoturvallisuudessa
Ei tietoa edellisestä nuohoojan käynnistä
Noin 80 %:ssa rakennuksista löytyi edellisen nuohouskerran tiedot työtä suorittavan yrityksen asiakasrekisteristä. Lähes joka viidennessä kiinteistössä ei siis löytynyt tietoa viimeisimmästä nuohouskerrasta.
Tällä on suora vaikutus nuohoojan työturvallisuuteen, jolloin nuohoustilanne vaatii erityistä tarkkuutta mahdollisten kattoturvatuotteiden puutteiden havaitsemiseen ja tarkastamiseen, jos aiempaa tietoa ei ole. Lisäksi, 56 %:ssa kiinteistöistä oli tehty aiempi vikailmoitus kattoturvalaitteiden osalta.
Lähde: Nuohoojalehti, kattoturvalaiteselvitys 20.8.–31.10.2024
Kattoturvan ammattilainen apunasi
Kun kattoturvatuotteet ovat kunnossa, voit olla huoletta myös katolla työskentelevien ammattilaisten puolesta. Autamme mielellämme kaikissa kattoturvaan liittyvissä kysymyksissä, olipa kyseessä uusien tuotteiden asennus tai vanhojen turvatuotteiden tarkistus.
Tilaa ilmainen kartoituskäynti
Olemme nuohoojaliiton virallinen yhteistyökumppani!
- Lue lisää nuohoojien turvaamisesta: www.sadex.fi/nuohoojat
- Lue lisää Nuohousalan Keskusliitto ry:n toiminnasta: www.nuohoojat.fi