Lahonnut räystäslauta eli otsalauta on yleinen ja yllättävä ongelma

– Ethän unohda tarkastaa sen kuntoa ränniremontin yhteydessä?

Otsalauta märkä

Tässä blogissa kerromme:

  • Mikä räystäslauta on ja miten se voi vaurioitua.
  • Mitä ongelmia huonokuntoinen räystäslauta voi aiheuttaa.
  • Yleisimmät syyt räystäslautojen kastumiseen ja lahoamiseen.
  • Kuinka taata räystäslaudan kestävyys ja välttää vahingot. 

Räystäslauta on huomaamaton, mutta tärkeä kattoturvallisuuden tekijä, ja siksi sen kunto kannattaa tarkastaa aina ränniremontin yhteydessä. 

Kerralla kuntoon tehty asennus estää räystäslaudan kosteus- ja lahovaurioita sekä varmistaa sadevesikourujen oikeaoppista toimivuutta.

Mikä räystäslauta on?

Räystäslauta eli otsalauta on talon lappeen päädystä löytyvä suojalauta, joka peittää lipan alla olevan tyhjän tilan ja siistii rakennuksen ulkonäköä. Otsalaudat ovat myös kiinnityskohtia vesikourujen kiinnikkeille, minkä vuoksi niiden kuntoon ja asennukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Räystäslauta eli otsalauta

  • Lahonnut tai kastunut räystäslauta on yleinen ongelma etenkin vanhoissa omakotitaloissa. Tämä voi aiheuttaa ajan kuluessa lahovaurioita, jolloin vesikourut ovat vaarassa pudota.
  • Otsalaudan lahoamista on vaikea huomata itse, joten apua kannattaa pyytää kokeneelta asentajalta.
  • Rännien oikeaoppinen asennus huomioi mm. katon materiaalit, kateylityksen ja katon loivuuden ja muodostaa kokonaisuutena oikeaoppisen sadevedenohjauksen, joka ei vaurioita otsalautaa.
  • Sadex tarkistaa aina sadevesijärjestelmän uusimisen yhteydessä myös räystäslautojesi kunnon.
Räystäslauta on ehkä ulkonäöltään huomaamaton, mutta sen merkitys koko kattoturvasi ja sadevesijärjestelmän toimivuuden kannalta on ratkaiseva.

Etkö ole varma sadevesijärjestelmäsi kunnosta? Pyydä maksuton kartoitus!

Pyydä maksuton kartoitus ja lähetä tarjouspyyntö

Miksi otsalauta lahoaa?

Räystäslautojen kastuminen ja lahoaminen on hyvin yleistä etenkin vanhoissa omakotitaloissa. Mikäli räystäslautaan ohjautuu jatkuvasti vettä, se pääsee kostumaan liikaa ja ajan saatossa lahoaa. Varsinkin jos sadevesikourut on asennettu sisäpuolisilla kiinnikkeillä, ovat ne niin tiukasti otsalaudassa kiinni, että laudan huonontunutta kuntoa voi olla lähes mahdoton huomata ulkopuolelta käsin. Voit kääntyä asiassa sadevedenpoistoon erikoistuneen asiantuntijan puoleen, joka selvittää mistä veden ohjautumisen ongelma johtuu.

Kosteudesta kärsinyt otsalauta on merkki aina sadeveden ohjauksen ongelmasta. Asia kannattaa ratkaista ennen uuden laudan asentamista, sillä muuten ongelma vain uusiutuu.
lahonnut otsalauta lähikuva

Useimmiten otsalaudoissa ilmenevät ongelmat juontuvat aikoinaan väärin asennetusta katosta sekä sadevesijärjestelmän puutteellisesta suunnittelusta. Syynä veden virheelliseen ohjautumiseen voi olla esimerkiksi riittämätön kateylitys, jolloin otsalauta on liian lähellä katteen reunaa, ja vesi ohjautuu vesikourun sijasta otsalautaan. Yksi yleinen syy on myös se, että katemateriaalin vaikutusta veden ohjaamiseen ei ole otettu huomioon. Esimerkiksi tiilikatolta vesi ei koskaan valu suoraan alas vaan kääntyy kitkan takia aina otsalautaan päin.

Väärin asennettu tippapelti voi aiheuttaa ongelmia

Joskus räystäälle on asennettu erillinen vettä ohjaava tippapelti, mutta vesi ohjautuu silti otsalautaan. Tällöin ongelma on se, että räystäslaudan tippapelti on kärjestään avoimessa asennossa siten, että vesi ohjautuu otsalautaan päin ja kastelee tätä jatkuvasti. Ongelma korostuu etenkin tuulisella säällä ja loivalla katolla. Oikeaoppisesti asennus tulee tehdä siten, että tippapelti ohjaa veden alaspäin katolla kuin katolla. Asentajan tulee laskea myös oikea kateylitys, minkä ansiosta vesi ohjautuu riittävän kauas otsalaudasta.

Miten voit taata räystäslaudan kestävän kunnon ränniremontin yhteydessä?

Jotta puiset räystäslaudat pysyisivät hyvässä kunnossa pitkään, tulee sadevesijärjestelmä suunnitella ja asentaa ammattitaidolla optimaalisen vedenohjauksen takaamiseksi. Kokenut sadevesijärjestelmien tarjoaja huomioi aina niin kattosi kaltevuuden ja materiaalin, kuin otsalautojen kunnon ja sijoittelun vaikutukset veden ohjaukseen - jo ennen kuin tuotteet valitaan. Kannattaa siis kääntyä asiantuntijan puoleen, kun haluat arvion taloosi tarvittavista ratkaisuista.

Kun uusit sadevesijärjestelmääsi, katon materiaalit ja jyrkkyys määrittävät pitkälti sen, millainen koururatkaisu on katollesi paras.

Tiedä tämä kattomateriaaleista, kun uusit sadevesijärjestelmääsi!

  • Loiva lasikate on materiaaleista kenties haastavin, sillä siihen ei saada kiinni vettä ohjaavaa tippapeltiä, ja kapillaari-ilmiö kääntää vedet kohti otsalautaa, tai vesi voi valua vesikourusta ohi.
  • Tiilikatossa tipat valuvat kitkan takia helposti räystäslautaan päin, ellei tippapeltiä lisätä.
  • Sileissä peltikatoissa vesi juoksee kaikista kovimmalla vauhdilla, mikä tulee myös huomioida arvioitaessa ylivuotopeltien ja tippalistojen tarvetta.
  • Huopakatto on puolestaan kattomateriaaleista helpoin veden ohjautuvuuden kannalta, mutta se voi tarvittaessa vaatia erillisen tippapellin vedenohjaukseen.

Sadevesijärjestelmää ei missään nimessä kannata uusia huonokuntoisen räystäslaudan “päälle”, sillä lahonnut otsalauta on lyhytikäinen kiinnitysalusta vesikouruille. Tämä aiheuttaa lisävaivaa ja rahanmenoa, sillä uusien otsalautojen laittamiseksi vesikourut pitää jälleen irrottaa.

Räystäskourun asennussuunnitelma konesaumakatolle

Esimerkkisuunnitelma konesaumakaton sadevesijärjestelmän asennukseen

Räystäslaudoista ei tehdä ongelmaa Sadexin ränniremontissa!

Me Sadexilla tarjoamme sadevesijärjestelmät kaikenlaisille katoille. Olemme sadeveden ohjauksen asiantuntijoita, ja pidämme huolta, että vesi ei jatkossa tee tuhoja räystäslaudoille.

Me teemme kuin itselle tehtäisiin, ja siksi tarkastamme myös otsalautojen tilanteen aina ränniremontin yhteydessä. Mikäli kattosi kaipaa muutenkin ylläpitoa, kokonaisvaltaisia kattoremontteja tekevät useat yritykset, kuten esimerkiksi Kattokeskus.

Sadex varmistaa täydellisen sadevedenohjauksen katollasi mm. seuraavilla toimenpiteillä:

  • Tarkastamme räystäslautojen kunnon sadevesijärjestelmän remontin yhteydessä.
  • Neuvomme miellämme suunnitteluvaiheessa otsalautojen uusimiseen liittyvissä seikoissa.
  • Tarvittaessa uusimme otsalaudat, mikäli ne ovat lahonneet tai muutoin käyttökelvottomat.
  • Tuemme räystäslaudan tarvittaessa ruuveilla kiinni, jotta vesikouru on tukevasti kiinni.
  • Asennamme tarvittaessa tippalistan, joka varmistaa veden valumista oikein.

Asiantuntijamme varmistavat, että sadevesijärjestelmäsi toimii kuten pitää ja sopii yhteen räystäslautojen kanssa. Kun haluat sadevesijärjestelmäsi kerralla kuntoon, ota yhteyttä!

Pyydä asennustarjousLue seuraavaksi: Mistä tiedän, että rännien uusiminen on edessä?