Oletko vastuussa vanhasta taloyhtiöstä? Tarkasta katolta nämä asiat

Vanha taloyhtiö voi sisältää katon remontti- tai turvallisuuspommin.

Tarkasta taloyhtion katolta nama asiat

Tässä blogissa kerromme:

  • Miten varmistaa, että taloyhtiön katto on varmasti turvallinen huoltohenkilöille ja ohikulkijoille.
  • Mitä taloyhtiössä tulee tarkastaa vuosittain kattoturvatuotteiden kunnon ja kiinnityksen osalta.
  • Tärkeät huomiot etenkin vanhojen taloyhtiöiden hätäpoistumistikkaiden turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Miksi rännien ja sadevesijärjestelmän säännöllinen huolto on välttämätöntä varsinkin vanhoissa taloyhtiöissä.

Katto on taloyhtiösi tärkein rakenne, jonka kunnossapidossa ei kannata oikaista. Nyrkkisääntönä mitä vanhempi taloyhtiö on, sitä tarkempi kattoturvan tarkastuksissa kannattaa olla

Taloyhtiösi on vastuussa, mikäli puutteellinen kattoturva aiheuttaa ongelmia katon huoltotyöntekijöille, rakenteille tai pihalla liikkujille. Kokosimme kattoturvan tarkistuslistan, joka koskettaa erityisesti taloyhtiöitä, jotka ovat nähneet jo useita vuosikymmeniä.

Varmista, että katto on turvallinen huoltohenkilöille – ja ohikulkijoille

Taloyhtiösi katon tarkoitus on suojata sekä asukkaita, mutta sen täytyy olla turvallinen myös kattoa huoltaville ihmisille sekä pahaa-aavistamattomille ohikulkijoille.

Joka vuosi kannattaa varmistaa, ovatko huolto- ja korjaushenkilöiden käyttämät kulkutiet katolle kunnossa. Pääseekö savupiipulle tai huollettaville kohteille kulkemaan ilman jalkojen lipsumista tai huolta kiinnityspisteen turvallisuudesta? Kohteet, jotka vaativat säännöllistä huoltoa, tarvitsevat ehdottoman turvalliset kulkutiet.

Tarkista vuosittain kattoturvatuotteiden kunto ja kiinnitys:

  • Kattoturvatuotteiden ruuvit ja pultit
  • Turvaköysien kiinnityspisteet
  • Katolla sijaitsevat kulkutiet ja niiden osat (mm kattosillat ja vaakakiskot)
  • Tarkista, ettei turvatuotteiden vieressä oleva katepinta ole vaurioitunut

Lumiesteiden kunto on myös syytä tarkastaa joka talvi. Kovaluminen ja painava lumi asettaa rasituksensa lumiesteille, joten on hyvä varmistaa, etteivät lumiesteiden kiinnikkeet ole löystyneet. Huonosti kiinnitetyissä lumiesteissä on todellinen vaara, sillä ne voivat pudota painavan lumen mukana alas.

Lue lisää kattoturvatuotteiden tarkastuksesta ja pyydä tarjous

Ovatko kattoturvatuotteet asennettu luokan 1 vai 2 mukaan?

Kattoturvatuotteiden asennukselle on asetettu kaksi eri asennusluokkaa, 1 ja 2. Ne myös määrittävät, kuinka usein kattokohteet tulee huoltaa: luokan 2 mukaisesti asennetut tuotteet tulee tarkastaa vuosittain. Tarkastuksen voi tehdä taho, jolla on valmistajan valtuutus – kuten meillä Sadexilla on.

Luokan 1 asennus tulee kyseeseen, kun kattoturvatuotteiden tulee toimia kiinteänä kulkutienä huollettaville kohteille. Luokan 1 asennukset noudattavat valmistajan asennusohjeita ja täyttävät vaatimukset kiinteistä kulkuteistä.

Luokan 2 mukainen asennus on vaativampi, ja se täytyy tehdä yli kaksikerroksisissa tai yli 9-metriä korkeissa rakennuksissa.Luokan 2 mukainen asennus on pakollinen silloin, kun kattoturvatuotteiden tulee toimia turvaköyden kiinnityspisteenä.

Erityistä tarkkuutta hätäpoistumistikkaiden kanssa

Vanhoissa taloyhtiöissä on syytä kiinnittää huomiota turvallisiin hätäpoistumisteihin. Vuosikymmenten aikana turvallisuusmääräykset ovat muuttuneet, eivätkä toteutukset vastaa aina tämän päivän kriteerejä.

Usein hätäpoistumistikkaiden sijoittelun ongelmana vanhoissa taloyhtiöissä on liian pienet ikkunat, joista ei ole turvallista kulkua tikkaille. Myös ikkunoiden eteen kerätty irtaimisto on yllättävän tärkeä osa kattoturvaa, sillä se estää pääsyn hätäpoistumisteille.

Siinä missä vanhoissa taloyhtiöissä on aina jokseenkin toimiva sadevesijärjestelmä, hätäpoistumisteissä on parantamisen varaa.

Jos taloyhtiössäsi on jo modernit hätäpoistumistikkaat, niiden kiinnitys ja kunto kannattaa tarkastaa joka vuosi. Tikkaiden tulee olla niin vakaat ja kestävät, että tosipaikan tullen myös yläkerran vanha pariskunta pääsee turvallisesti tikkaille ja niiltä alas. Lisäksi etäisyyden maasta tulee olla sellainen, että lapset eivät pääse kiipeämään tikkaille leikeissään.

Tarkasta hätäpoistumistikkaissa:

  • Luja ja liikkumaton kiinnitys
  • Turvallinen pudotuskorkeus
  • Esteetön pääsy tikkaille tarvittavista kerroksista

Lue seuraavaksi: Mistä tietää, milloin vanhat tikkaat tulee uusia?

Huolla kourut syksyllä ja keväällä

Laadukas sadevesijärjestelmä toimii parhaassa tapauksessa vuosikymmeniä, mutta ei ilman säännöllistä huoltoa.

Rännien tarkistaminen kuuluu taloyhtiön jokakeväisiin ja -syksyisiin huoltotöihin. Rännit täytyy puhdistaa roskista, lehdistä ja neulasista, joita kouruihin on kerääntynyt. Näin ollen vesi pääsee virtamaan oikeaan suuntaan kouruista, eikä kastele seinustoja tai pihaa.

Vanhassa taloyhtiössä on syytä myös tarkastaa sadevesijärjestelmän mahdolliset vuodot, ja korjattava ne saman tien. Pienikin vuoto voi olla petollinen; jos vesi pääsee jatkuvasti virtaamaan seinustalle tai sokkeliin, se voi aiheuttaa kosteusongelmia talon rakenteisiin.

Kevään lumien sulaessa rännien vuodot ovat erityisen haitallisia: jos pihalle tippuva vesi jäätyy kulkuteille, se muodostaa liukkaita yllätyksiä pihalla kävelijöille.

Rännien puhditus – näillä ohjeilla vesi virtaa sujuvasti kouruissa

Kevättalvella kannattaa lisäksi tarkistaa, ettei syöksytorvi täyty lumesta tai jää lumipenkan uumeniin. Monesti kevätaurinko sulattaa ylhäältä tippuvaa vettä, joka jäätyy lunta tukossa olevaan syöksyputkeen - ja jää halkaisee koko putken.

Muistilista vanhan taloyhtiön katon tarkistustöihin

Tarkasta vuosittain:

  • Lumiesteet
  • Kulkutiet
  • Hätäpoistumistikkaat
  • Turvaköysien ja muiden henkilökiinnikkeiden kiinnityspisteet

Vähintään kahdesti vuodessa:

  • Puhdista rännit ja sadevesikourut
  • Tarkasta rännit vuotojen varalta

Kattoturvan ammattilainen auttaa kaikissa tilanteissa

Kaipaako taloyhtiösi kattoturva tai sadevesien ohjaus uutta silmäystä? Pyydä maksuton kattoturvan kartoitus Sadexilta! Palvelemme taloyhtiöitä kattoturva-asioissa vuosien kokemuksella.

Lue seuraavaksi: Miten valita sopivat rännit ja sadevesikourut?