- Tuote
- Ohjeet
- Usein kysyttyä
Selkäsuojus 1,2 m
Seinätikkaaseen asennettava selkäsuojus turvaa kiipeämisen korkeille katoille estäen mahdollisesta horjahduksesta tai käsien tai jalkojen luiskahtamisesta aiheutuvan putoamisen. Selkäsuojuksen alimman vanteen etäisyys maasta on 2200-3000 mm.
Tutustu myös Pisko-nousukiskoomme, joka maksimoi turvallisuuden ja sopii jopa vaativaan arkkitehtuuriin!
Tarvitsetko muun mittaista selkäsuojusta?
Soita 0400 407 116 tai laita sähköpostia osoitteeseen toimisto[a]sadex.fi
Tuotetiedot
Tuotenumero KP1931
Selkäsuojus 1,2 m.
- Suomessa valmistettu
- Kattava vakiovärivalikoima
Lisätiedot
Väri: valkoinen, vaalea harmaa, harmaa, tumma harmaa, punainen, tumma ruskea, musta, tiilenpunainen, sinkitty
Tekninen takuu 40 vuotta
Pinnoitetakuu 15 vuotta
Toimitusaika
14 työpäivää
Aina ilmainen jopa 30 päivän palautusoikeus.
Noutopisteet
Tampere Vantaa
Sisältö
- 2 kpl vanne, halkaisija 750 mm
- 7 kpl pystylista, pituus 1200 mm
- 2 kpl vinotuki
- 2 kpl kierretanko, alemman vanteen ja vinotuen yläpään kiinnittämistä varten
- 14 kpl pultti 8 x 20 mm
- 8 kpl pultti 8 x 40 mm
- 22 kpl mutteri M8
- 4 kpl korilaatta halk. 30 mm
- Asennusohje
Mitat
- Pystylistan pituus 1200 mm
- Vanteen halkaisija 750 mm
Materiaali
- 2,5 mm kuumasinkitty teräs
- Pinnoite pulveripolttomaali
Kuumasinkitty teräs sekä pulveripolttomaalaus antavat erinomaisen korroosiosuojan.
Valmistaja
Piristeel Oy
Asennusohjeet
- Seinätikkaan asennusohje
- Tikkaan jatkokappaleen asennusohje
- Kiipeilyesteen asennusohje
- Saranamallisen kiipeilyesteen asennusohje
- Liukutikkaan asennusohje
- Selkäsuojuksen asennusohje
- Seinätikkaan asennusvideot
- Sivutikkaiden asennusohjeet
- Sivutikkaan asennus seinä- ja palotikkaan kiinnityslevyyn
- Pisko-nousukiskon asennusohje
- Kiipeilyesteen asennusohje nousukiskolle
Usein kysytyt kysymykset
-
Milloin tarvitsen seinätikkaat?
Tikkaita tarvitaan, jotta päästään turvallisesti nousemaan katolle suorittamaan huoltotöitä. Tikkaita käytetään myös rakennettaessa hätäpoistumisteitä. Määräysten mukaan rakennuksissa tulee olla kiinteät talotikkaat ja kaikille huollettaville kohteille pitää päästä kiinteitä kulkuteitä pitkin. Rakennusvalvonta vaatii talotikkaat rakennukseen muuttotarkastukseen mennessä.
-
Minkä mukaan seinätikkaan väri valitaan?
Tikkaiden väri valitaan yleensä sadevesijärjestelmän värien mukaan. Väriä valittaessa huomioidaan myös vesikaton ja ikkunoiden värit.
-
Minne seinätikas on hyvä asentaa?
Seinätikkaat suositellaan asennettavaksi aina talon päätyyn, jolloin tikkaat eivät ole alttiina lumen rasitukselle. Mikäli tikkaat asennetaan lappeen puolelle, suosittelemme lisäksi lumiesteiden asennusta. Lumieste estää lumen painosta johtuvan tikkaiden irtoamisen. Tikkaat eivät voi toimi lumiesteenä. Seinätikkaan sijoittelua suunnittellessa on hyvä ottaa huomioon myös ulkonäölliset seikat.
-
Miten seinätikkaat/talotikkaat mitoitetaan?
Katso ohjeet seinätikkaan mitoitusohjeesta.
-
Mitä on otettava huomioon seinätikkaan kiinnityksessä?
Tikkaiden tulee kestää 2,6 kN:n (n. 265 kg) pystysuuntainen testikuorma ja 0,5 kN:n (n. 50 kg) vaakasuuntainen testikuorma. Tikas tulee kiinnittää ylimmistä jaloista tukevasti räystääseen räystästuilla, mikäli tikkaan jalan pituus seinästä ylittää 400 mm.
Kiinnitys seinään:
- Puurakenteisissa taloissa käytetään pintakiinnitystä ruuveilla, ja aina kun mahdollista, kiinnitetään jalat runkorakenteisiin saakka.
- Tiiliseinässä suositellaan jalan asentamista runkoon ennen muurausta. Tiiliseinässä voidaan käyttää myös pintakiinnitystä, kunhan varmistetaan kiinnikkeen ja seinän riittävä pitävyys.
- Betoniseinässä tikkaat kiinnitetään proppaamalla betoniin riittävän lujalla kiinnikkeellä.
- Eristerappausseinässä seinäjalat kiinnitetään aina runkorakenteisiin saakka.
- Peltielementtiseinässä kiinnitys tehdään sille tarkoitetulla seinätikkaan kiinnityslevyllä.
-
Mitä tulee huomioida seinätikkaiden/talotikkaiden asennuksessa?
Tikkaiden alaosa tulee asentaa niin, että alin puola jää 1 metrin korkeudelle maanpinnasta. Tällä vaikeutetaan lasten kiipeämistä tikkaille. Mikäli omaa kiipeämistä halutaan helpottaa, suosittelemme asennettavaksi liukuvaa alaosaa tikkaaseen.
Tikkaat suositellaan asennettavaksi aina talon päätyyn, jolloin ne eivät ole alttiina lumen rasitukselle. Mikäli tikkaat asennetaan lappeen puolelle, suosittelemme asentamaan lumiesteet varmistamaan, että lumi ei paina tikkaita irti. Tikkaat eivät voi toimia lumiesteenä.
Tikkaiden yläkaaret pitää saada aina tukeviksi. Yleensä yläkaaret kiinnitetään lapetikkaaseen tai kattosiltaan. Mikäli näitä tuotteita ei asenneta, suosittelemme asentamaan yläkaarten tukikaaret, joiden avulla yläkaaret saadaan tukeviksi, ilman että vesikattoon tarvitsee tehdä reikiä.
Seinätikkaat, joiden nousukorkeus on 8 m tai sen yli, on varustettava nousukiskolla tai selkäsuojuksella.
-
Minne seinätikkaiden yläkaaret kiinnitetään?
Yläkaaret kiinnittetään lapetikkaaseen tai kattosiltaan. Muulloin suosittelemme käyttämään seinätikkaan paluukaaria. Paluukaaria käytettäessä yläkaaret ovat tukevat eikä vesikattoon tarvitse tehdä reikiä.
-
Milloin tikkaan jalat asennetaan etukäteen?
Seinätikkaan jalat asennetaan etukäteen, kun jalat halutaan kiinnittää tukevasti eristerappaus- tai tiilivuorattuun seinään.
-
Milloin käytetään tikkaan kiinnityslevyä?
Kiinnityslevyä käytetään peltielementtiseinään tai mikäli halutaan kiinnittää tikkaiden jalat rakennuksen runkoon tiiliverhouksen ja eristerappauksen taakse. Kiinnityslevyn avulla tikkaan jalat saadaan kiinnitettyä tukevasti.
-
Mitä tehdä, jos seinätikkaan alaosa on haitallisesti tiellä?
Seinätikkaan alaosa saadaan pois tieltä liukutikkaan tai kääntyvän alaosan avulla. Tällöin alin puola saadaan nostettua noin 2000 mm korkeuteen. Liukutikasta tai kääntyvää alaosaa käytettäessä alin puola laskeutuu noin 800 mm etäisyydelle maasta.
-
Miten estetään lasten kiipeäminen seinätikkaille?
Seinä- eli talotikkaisiin on saatavilla kiipeilyesteitä estämään lasten kiipeäminen katolle. Kiipeilyesteitä on kahta eri mallia: saranamallinen este ja pois nostettava kiipeilyestelevy. Kiipeäminen voidaan estää myös seinätikkaan kääntyvällä alaosalla tai liukutikkaalla, joissa alin puola tulee noin 2000 mm korkeuteen maasta.
-
Milloin sivutikasta käytetään?
Sivutikkaita käytetään vaihtoehtona perinteisille seinätikkaille siinä missä seinätikkaitakin. Sivutikkaassa kulku katolle tapahtuu kylki seinään päin.
-
Miten sivutikkaat mitoitetaan?
Sivutikkaat mitoitetaan samalla tavalla kuin tavalliset seinätikkaatkin. Katso tästä seinätikkaan mitoitusohje.
-
Milloin nousukisko vaaditaan?
Seinätikas tulee varustaa nousukiskolla tai selkäsuojuksella aina, kun nousukorkeus ylittää 8 metriä (Suomen Rakentamismääräyskokoelma F2, kohta 5.2.2.).
-
Mitkä ovat nousukiskojärjestelmän rajoitukset käyttäjälle?
Järjestelmään saa kiinnittäytyä 1 käyttäjä/nousuvaunu/nousukisko. Käyttäjän paino varusteineen on enimmillään 150 kg ja vähimmillään 40 kg. Kiinnittäydy nousuvaunuun standardin EN 361 mukaisella kokovaljaalla, jossa kiinnityspiste on edessä.
-
Miten nousukisko kiinnitetään?
Järjestelmän puolakiinnitys on suunniteltu pyöreisiin 25 mm tikaspuoliin. Nousukiskon asennus vaatii tukevan, vähintään neljällä seinäjalkaparilla asennetun kiinteän seinätikkaan, joka täyttää Ympäristöministeriön laatiman ”Kattoturvatuotteet – Kattopollarit, talotikkaat, lumiesteet ja katon vaakaturvakiskot” –ohjeistuksen vaatimukset. Asennus voidaan suorittaa tikkaaseen, joka on enimmillään 15 asteen kulmassa eteenpäin. Keskelle seinätikasta ja kohtisuoraan ylöspäin asennettavan nousukiskojärjestelmän sivuttaiskaltevuus on +/- 2 astetta. Suosittelemme tekemään asennuksen esivalmistelut maassa kaikille kiskoille ennen varsinaista asennusta. Maassa esiasennettavilla jatkopaloilla ja puolakiinnikkeillä helpotat varsinaista asennusta. Voit tarvittaessa lyhentää alimmaksi tulevan kiskon.